cafeteria (cafeteria, erzsébet utalvány, kenyér, kkv,)
Pénzügy

Jön a lakáscafeteria, bővül az albérlet-támogatás

24.hu
24.hu

2016. 05. 04. 10:48

Jelentősen növekedhet a munkába járás költségtérítése – írta a hvg.hu. Az idén még a közigazgatási határon kívülről érkezőknek jegy és bérlet leadása nélkül 9 kilométerenként forint költségtérítést fizethet a munkáltató. Ez az adómentes támogatási mérték kilométerenként 15 forintra növekedne az új javaslat szerint.

Aki majd 2017-ben vizsgálja meg a lakáscafeteria adómentességének feltételeit, annak is érdemes lehet követni a változásokat. A várható törvényi szöveg szerint – amennyiben ezt elfogadják – másként kell majd számolni a méltányolható lakásméretet. A készülő új szabályozás alapján egy-két személy esetében legfeljebb három szobás, három-négy személy esetében legfeljebb négy szobás lakás felelhet meg az adómentesség feltételeinek. Minden további személy esetében egy lakószobával nő az adómentesen támogatható lakásméret.

“Ez jó hír a támogatást igénylők számára, hiszen a várható új szabályozás kevésbé szigorú, mint a jelenlegi korlátok” – emlékeztet Fata László cafeteria szakértő. A tervezetben azonban nem szerepel a fél szoba fogalma, így már a 8 négyzetméteres szobák is egy szobának számítanának. Emellett a számításba vehető lakók meghatározása is változhat jövőre. A testvéren kívül minden közeli hozzátartozót figyelembe vehetnénk majd az együtt lakók számának meghatározásakor.

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílna a törvénytervezet elfogadását követően, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe. Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.