Budapest, 2015. október 19.
Szakemberek dolgoznak a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítménye, a Dagály Úszóaréna építési munkálatain 2015. október 19-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Pénzügy

Újabb NAV-botrányról rántotta le a leplet egy adószakértő

24.hu
24.hu

2016. 05. 02. 10:34

Korábban a témában:

Az új lakás építők az “áfa-lenyelés” alátámasztására a NAV állásfoglalásaira hivatkoznak. Pedig közismert, hogy az Alkotmánybíróság rögzítette: a NAV-állásfoglalás egy szakmai vélemény, kötelező erővel nem bír, erre bíróság vagy más hatóság előtt megalapozottan hivatkozni nem lehet – írta Angyal József okleveles adószakértő az MTI-nek eljuttatott (OS) közleményében.

Korábban így nyilatkozott a NAV:

Az új lakásokra már kifizetett, 27 százalékos áfával számított előlegeket nem érinti az áfacsökkentés, aki már 2015-ben leszerződött az új lakására és előleget is fizetett korábban, az csak a vételár maradék, jövőre esedékes részére érvényesítheti a kedvezményes, 5 százalékos áfát.

Ez Angyal József szerint hatalmas sületlenség.

Az adószakértő meg is indokolja, miért: az előleg még nem kerül árbevételként könyvelésre. Szélsőséges esetben, ha valaki 2015-ben már kifizette a teljes lakásárat vételár-előlegként, akkor a NAV számpéldái szerint a végszámlába már csak a különbözetet, azaz NULLA forintot kellene a teljesítéshez kötni. Aki így bocsájtja ki a végszámlát, az a teljes lakás nettó árbevételét eltitkolja, és a Büntető Törvénykönyvbe ütköző, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalást üzletszerűen követheti el – figyelmeztet.

A “NAV módra” kitöltött számla sokba kerülhet a beruházóknak, kivitelezőknek. Könnyen büntetőeljárás kellős közepén találhatják magukat. Hiába hivatkoznak majd “hivatalos NAV állásfoglalásra” – tette hozzá.

Angyal tanácsa: a végszámlában el kell számolni az előleggel. Persze nem úgy, ahogy a NAV sugallja. A végszámlának a lakás teljes vételárát kell tartalmazni, levonva belőle a korában megfizetett előleget. Ellenkező esetben az előlegre jutó árbevételt eltitkolja a kivitelező, beruházó. Az igazság pillanata a végszámlával jön el. Abból az okleveles adószakértő számára minden csalás, megtévesztés kiderül. Alapos elemzést kíván.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

On 20.07.2017 more than 10000 people protested in front of the presidential palace in Warsaw against the ongoing process of changing the judicial system of the country. - NO WIRE SERVICE - Photo: Jan A. Nicolas/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.