Pénzügy

Orbánék álmai nagyon elszálltak 2020-ra

A pénteken publikált friss konvergenciaprogramból kiderül, hogy a kormány már 2020-ra 65 százalék alá csökkentené a GDP-arányos adósságrátát, amihez főleg az eddigi eszközökre építenének – írta a Portfolio.hu. A portál azonban azt is mellétette: az IMF szakértői ennél sokkal pesszimistábbak, szerintük a következő öt évben is éppen csak sikerül majd 70 százalék alá csökkenteni az adósságrátát.

Adósságcsökkentés jeligére

És hogy eddig hogyan teljesült a kormány vállalása? Az egyik elsődleges cél évek óta az adósság elleni harc megnyerése, ami eddig viszonylag sikeres is volt, hiszen a 2010-es 81,8 százalékról öt év alatt 73,5 százalékra csökkent a GDP-arányos adósságráta.

Ezt szeretné folytatni a következő években a kormány, mely a múlt héten publikált friss konvergenciaprogramban arra számít, hogy 2020-ra 64,6 százalékra eshet tovább az adósság a GDP arányában.

Négyszeres ugrásra számítanak 2019-ben

Azt elismeri a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), hogy az idei konvergenciaprogramban az egy évvel korábbinál magasabb adósságpályával számolnak, aminek legfőbb oka a 2017-es magasabb hiányszám és a tavalyinál gyengébb tervezési árfolyam. Az árfolyamot tekintve egyébként a következő években végig 312-es euró-forint jegyzéssel számol a konvergenciaprogram.
A kormány által felvázolt adósságpálya érdekessége, hogy 2016-18 között egy százalékpont körüli éves csökkenéssel számol, majd 2019-ben ez hirtelen megugrik 4 százalékpontra és 2020-ban is fennmarad a hasonló ütem.  De azt nem részletezik, mitől lenne az ugrás.

A Nemzetközi Valutaalap szakértői egyébként 2018-ig nagyon hasonló pályát vázoltak fel, utána viszont ők nem hisznek abban, hogy négyszeresére lehet felpörgetni az adósságcsökkentés ütemét. Éppen ezért miközben a kormány 2020-ra már 65 százalék alatti adósságrátával számol, az IMF szerint alig sikerül majd 70 százalék alá vinni az arányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik