Pénzügy

Munkaviszony, vagy megbízási szerződés? Így szabályos.

Gyakran merül fel a kérdés, hogy adott tevékenységet végzőket lehet-e megbízási szerződéssel foglalkoztatni, vagy muszáj-e munkaviszonyt létesíteni. Az eltérő jogviszony ugyanis eltérő adózást is jelent – az szja-törvény szerint ugyanis a megbízási jogviszony önálló tevékenységnek minősül, így lehetőséget adhat a megbízottnál a költségek elszámolására is (átalányban vagy tételesen). Hogy pontosan milyen adózási szabályok vonatkoznak a megbízási jogviszonyra, arról itt olvashat.

Az Adózóna egy olvasói levél alapján most azt vizsgálta meg, hogy fogorvosok és asszisztenseik esetében helyénvaló-e a megbízási szerződés. Munkajogász szakértőjük sorra vette a megbízási, illetve a munkaviszonyos szerződés alkalmazásának fontos ismérveit, amelyekről itt olvashat.

A konklúzió a konkrét esetben: a szabadfoglalkozású jogviszony keretében működő egészségügyi dolgozó e tevékenységét az egészségügyi hatóság egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító működési engedélye és – amennyiben az őt foglalkoztató egészségügyi szolgáltató nem követeli meg – a tevékenységével esetlegesen okozott károk megtérítését biztosító kötelező felelősségbiztosítási szerződés megkötése nélkül végezheti.

Amennyiben tehát beilleszthető ebbe a körbe, akkor köthető megbízási szerződés a fogorvossal. Ha az asszisztensek nem rendelkeznek szakképesítéssel, akkor nem létesíthető velük szabadfoglalkozásúként megbízási jogviszony, ellenkező esetben viszont nincs kizáró oka ennek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik