Pénzügy

Ha ebédelünk, nem vacsorázunk, ha vacsorázunk, nem reggelizünk

Az ország, ahol akkorát megy a szocialista diktatúra, hogy éhenhalnak az emberek. Nincs pénz, nincs áram, dolgozni nem kell, csak heti két napot.

Nicolás Maduro szocializmusa elkezdte a haláltusáját, de ki tudja, hogy meddig húzza, évekig is elszenvedhet így az ország. A venezuelai diktátor bejelentette, hogy legalább két hétig az állami közalkalmazottaknak (a kórházak és a bevásárlóközpontok dolgozóit kivéve, bár ez utóbbiban úgysem lehet mit vásárolni a hiány miatt) csak hétfőn és kedden kell dolgozni.

A cél az, hogy energiát spóroljanak, az óriási szárazság miatt ugyanis az ország legnagyobb gátja mögött a vízszint a szükséges minimum alá csökkent. A hétfői munkanap is csonka, ugyanis aznapra már korábban négyórás áramszünetet rendeltek el.

Fizetés nincs

A parlamentben kiderült, hogy elfogyott a pénz, az elapadt pénzügyi források miatt kiürült az ellenzéki többségű parlament kasszája is, így a képviselők és a parlamenti alkalmazottak nem kapják meg áprilisi fizetésüket.

A rendkívüli takarékossági intézkedés bejelentése nyomán szerdán Venezuela több városában is fosztogatások és heves tiltakozások voltak. Az ellenzék közben – az országos választási bizottság jóváhagyásának birtokában – megkezdhette az aláírásgyűjtést a Maduro elnök visszahívását célzó népszavazáshoz.

Venezuela mély politikai válságba süllyedt azóta, hogy tavaly decemberben – 1999 óta először – a konzervatív oldal győzött a parlamenti választásokon. A Nicolás Maduro elnök vezette szocialista kormány és az ellenzék által uralt parlament rendre meghiúsítja egymás kezdeményezéseit, miközben az országban robbanásveszélyes helyzet alakult ki a gyorsuló infláció és a súlyosbodó energetikai válság miatt.

És még az órákat is előre állították egy fél órával, vasárnap hajnal 2:30-kor 3-ra, hogy ezzel is spóroljanak az energiával. Meg azzal, hogy péntekenként átmenetileg nem lesz tanítás.

Végtelen üresség

Ebben a helyzetben döntött úgy Carlos García Rawlins a Reuters fotósa, hogy benéz tizenhat caracasi család hűtőszekrényébe.

“Ma már az étkezés lett a luxus. Korábban még félre tudtunk tenni ruhára vagy hasonló dolgokra, ma már minden ételre megy el”, mondta a fotósnak Yaneidi Guzmán, aki három lányával él a fővárosban.

A nyolctagú Méndez családnak hat kiló liszt, egy kevés újhagyma, hüvelyesek, egy fél üveg olaj és egy kevés hús volt otthon. “Egyre nehezebb enni adni a családnak”, vallotta be a családfő.

Minden hajnalban úgy kell elindulnom itthonról, hogy ma akár ki is foszthatnak útközben, netán megölnek. Beállok egy hosszú sor végére, hátha sorra kerülök és veszek egy-két dolgot itthonra, ha szerencsém van, mondta egy másik családfő.

A mexikói Közbiztonsági és Bűnügyi Igazságszolgáltatási Civil Tanács közzétette a 2015-ös listáját a világ legveszélyesebb városairól. A lista úgy készül, hogy megnézik, hol a legmagasabb az egy főre jutó gyilkosságok száma. Az utóbbi években rendre a hondurasi San Pedro de Sula végzett az élen, idén azonban Venezuela fővárosa, Caracas. 2015-ben San Pedro de Sulaban 100 ezer főre 111 emberölés jutott, Caracasban ez a szám 120.

Duglas Sánchez nyugdíjas, ketten élnek caracasi otthonukban.

“Ha ebédelünk, nem vacsorázunk, ha vacsorázunk, nem reggelizünk másnap.”

Egy másik családfő arra panaszkodott, hogy korábban azt lehetett megvenni, amire pénze van az embereknek, ma már csak azt, amit lehet kapni. És többnyire alig kapni valamit, az ország legtöbb részén már a WC-papír is hiánycikknek számít.

A legtöbben a keresetükből korábban háromszori étkezést tudtak biztosítani a családjuknak, ma már sokan vannak olyanok, akik csak egyet. “Ha ma eszünk is, azt senki nem tudja megmondani, hogy holnap így lesz-e.”

Egy kisgyerekes anyuka azt mondta a fotósnak, nagyjából két hete csak kenyeret és sajtot esznek, nincs másuk otthon. “Ha találni is valamit a boltokban, azt olyan drágán adják, hogy képtelenség megfizetni.”

A 24.hu-nak egy venezuelai fiatal, aki a kilátástalanság miatt alig egy hónapja elhagyta az országot és a szomszédos Kolumbiába, Bogotába költözött, azt mondta, az ellenzék decemberi győzelme után egy ideig bizakodott, hogy Venezuela a demokratizálódás útjára lép, de hamar rájött, hogy

az ország menthetetlen, amíg Maduro hatalmon van. És nem úgy tűnik, mint aki visszavonulna. Szörnyű látni, hogy sokaknak nincs kiút, ebben az országban csak meghalni lehet.

A kialakult helyzetről Maduro szerint az amerikai kapitalisták tehetnek, akik gazdasági háborút indítottak országa ellen.

Kiemelt kép: Maduro a május 1-i ünnepségeken, Europress

(El País, Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik