Pénzügy

14 milliós bírságot kapott a három kft.-t felvásárló tejes cégcsoport

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy Dr. Riad Naboulsi közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. felett. A GVH ugyanakkor a kérelmezőre a három eljárásban összesen 14 millió forint bírságot szabott ki a végrehajtási tilalom megsértéséért.

A Naboulsi-csoportba tartozó vállalkozások, így a Kőröstej Kft. és a Caravanes Kft. nyerstej feldolgozásával és tejipari termékek előállításával és értékesítésével foglalkozik. A Wassim Sajt Kft., a Bábel Sajt Kft. és a Dráva Tej Kft. meghatározó tevékenysége szintén a tejtermékek előállítása és értékesítése. Mindhárom utóbbi vállalkozás (Wassim Sajt Kft., Bábel Sajt Kft., Dráva Tej Kft.) piaci részesedése a magyarországi forgalomból a nyerstej vásárlás, és az általuk előállított valamennyi tejtermékcsoport esetében kevesebb, mint 10%.

A GVH az összefonódások hatásainak értékelésekor megállapította, hogy azok nem járnak káros versenyhatással, tekintettel az alacsony piaci részesedésekre. Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciókat.

A GVH bírságot szabott ki a kérelmezőre, mert a versenytörvényben szabályozott végrehajtási tilalom ellenére, a GVH engedélye nélkül hajtotta végre az engedélyköteles összefonódásokat. A GVH megállapította ugyanis, hogy sérti a végrehajtási tilalmat, ha a vevő irányítási jogait megalapozó tulajdonosi részesedések bejegyzése a GVH engedélye előtt történik meg, illetve az is, ha a vevő alapítói határozatot fogad el ezen időpontnál korábban, azaz szavazati jogát ténylegesen gyakorolja.

A bírság összegének meghatározásakor a GVH többek között az alábbi enyhítő körülményeket értékelte:

  • a kérelmező ugyan a végrehajtást követően, de önként nyújtotta be kérelmeit, s így nem valószínűsíthető, hogy a kérelmezőt a tranzakciók eltitkolása motiválta volna;
  • összefonódások végrehajtásának nem voltak a versenyre káros piaci hatásai;
  • a kérelmező korábban nem követett el jogsértést.

A GVH a jelen kérelem benyújtását megelőzően nem állapított meg a végrehajtási tilalom megsértésére vonatkozó jogsértést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik