Pénzügy

OKSZ: nincs a mellényzsebben a 100%-os vasárnapi pótlék

bevasarlokozpont(1)(960x640).jpg (bevásárlóközpont, pláza, vásárló, vásárlás,)
bevasarlokozpont(1)(960x640).jpg (bevásárlóközpont, pláza, vásárló, vásárlás,)

Az elmúlt napokban több nyilatkozat is napvilágot látott, mely azt indítványozta, hogy a munkaadók javaslatára 100% legyen a vasárnapi pótlék.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség, mint a kereskedelmi ágazat legnagyobb súlyú szakmai érdekképviselete, megfontolt és körültekintő mérlegelést javasol. Az ágazat munkaadói szervezetei (az OKSZ mellett az ÁFEOSZ és a KISOSZ) eddig nem hoztak nyilvánosságra olyan állásfoglalást, hogy milyen módon javasolják megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés feltételeit.

A vasárnapi zárva tartás időszakában kizárólag az öt szabadon választható (közöttük a négy adventi) vasárnap volt kötelező a 100% pótlék, minden más esetben (például a benzinkút, piac, vásár, pályaudvarok értékesítő helyein) csak 50%-ot kellett fizetni, tehát kétféle pótlékot írtak elő a jogszabályok.

Az április 16-án hatályba lépett, a régi szabályoknak megfelelő előírások alapján 50% a vasárnapi pótlék, ugyanúgy, mint régebben. A Kúria állásfoglalása alapján azonban a bevásárlóközpontoknál ez nem kötelező (mivel a bevásárlóközpont rendeltetése szerint tarthat nyitva vasárnap, ugyanúgy, mint például a vendéglátóhely, ahol ugyancsak nincs vasárnapi pótlék).

Nincs mellényzsebben a pótlék

A jelenlegi számítások szerint az 50% vasárnapi pótlék terhe 25-30 milliárd forint. Figyelemmel arra, hogy 2015-ben jelentős mértékben emelkedtek a bérek a kereskedelemben, az alkalmazottak végül visszakapták a vasárnapi pótlékot, a zárva tartási szabályok ellenére is.

A vasárnapi pótlék 100%-os mértéke 50-60 milliárd forint terhet jelentene, azzal, hogy ezt már számos vállalkozás nem tudná kifizetni.

A 100% vasárnapi pótlék sok vállalkozás számára lehetetlenné tenné a vasárnapi nyitva tartást, sokakat pedig arra kényszerítene, hogy más költségeket faragjanak le, így a cafeteria is áldozatul eshet.

Az OKSZ az ágazat valamennyi munkavállalóit és munkaadóit képviselő szervezeteinek egyeztetése alapján lát lehetőséget arra, hogy közösen megvizsgálják, hol célszerű megváltoztatni a vasárnapi munkavégzés szabályait.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik