Pénzügy

Nyaralóban Balatonfüred a legdrágább

Balatonfured(430x286).jpg (Array)
Balatonfured(430x286).jpg (Array)

A nyaralók piacát is elérte az ingatlanpiaci élénkülés, a múlt évhez képest emelkedtek az árak és nőtt a forgalom. Ugyanakkor a vevők jó alkupozícióban vannak, lejjebb szoríthatják a végleges vételárat – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Három népszerű megye emelhető ki a nyaralópiacon belül:

  • a Balaton déli partja miatt Somogy megye
  • az északi part miatt Veszprém megye
  • a Duna-parti és a Dunakanyar közelében lévő ingatlanok miatt Pest megye

Veszprém megyében az idén a nyaralók átlagos négyzetméterára 239 ezer forint volt, ami 5 százalékos drágulást jelent éves szinten. Somogy megyében 9 százalékkal 237 ezerre nőttek az árak, Pest megyében pedig szintén 9 százalékos áremelkedés eredményeként 188 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár a nyaralóknál.

Fontos kiemelni, hogy a nyaralóknál jó alkupozícióban vannak a vevők. A Balaton partján lévő – Veszprém és Somogy megyei – nyaralók esetében a végleges kínálati ár az eredetileg meghirdetett árnál 3, illetve 6 százalékkal alacsonyabb. Ez egy 15 millió forintos nyaraló esetében 450-900 ezer forintos tételt jelent.

Balatonfüred a legdrágább, és emelkedik

Balatonfüreden a tavalyi 354 ezer forintról 392 ezer forintra nőttek az átlagos négyzetméterárak. Siófokon a tavalyi 260 ezer forint körüli szintről 290-350 ezer forintos sávba került az eladó nyaralók és lakások többsége, de akad ennél magasabb négyzetméterár is a városban. Balatonalmádi ugyanakkor viszonylag stabil eredményt ért el: az átlagos négyzetméterárak idén is 275 ezer forint körül mozogtak. A Velencei-tó partján Gárdonyban lényegében 210-220 ezer forint körül stagnáltak a négyzetméterárak, Velencén azonban a kínálati adatok alapján 10-20 százalékkal 250-270 ezer forintra nőttek a négyzetméterárak.

Itt egy GoPro Füredről:

Összességében az egyértelműen látszik, hogy a nyaralókat is elérte az ingatlanpiaci élénkülés, igaz, az árakban településenként változó a helyzet. Az élénk belföldi turizmus és a növekvő ingatlanpiaci forgalom a következő hónapokra is mérsékelt árnövekedést jeleznek előre. A vevők számára azonban fontos lehet, hogy mindenképpen érdemes alkudozniuk, mert ezzel számottevően tudják lejjebb szorítani a végleges árat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik