Pénzügy

A saját autó a boldog nyugdíjaskor feltétele

idos-sofor(210x140).jpg (idős, sofőr)
idos-sofor(210x140).jpg (idős, sofőr)

 

Az aktív keresők háromnegyede saját autóval szeretne járni, amikor eléri a nyugdíjas éveit – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kalkulátorának eredményeiből. Az érdeklődők 66 százaléka válaszolta, hogy közepes kategóriájú autóval szeretne közlekedni, további 24% drágább, felső kategóriás autóról álmodozik, a kalkulálók 25 százaléka pedig a tömegközlekedést választotta.

A nyaralást illetően már jóval megalkuvóbbak voltak az érdeklődők, 52% évente egy kéthetes balatoni nyaralással is megelégedne. Meglepő módon a legtöbben az étkezésen szeretnének spórolni. A válaszadók 54 százaléka egyáltalán nem szeretne étterembe járni idősebb korában. A megkérdezettek havonta átlagosan mintegy 25 000 forintot költenek élelmiszerre.

A szórakozást a kitöltők 93 százaléka havi egy mozizással és egy legalább középszintű televíziós csomag-előfizetéssel szeretné megoldani.

„Az általunk indított boldognyugdijasok.hu kalkulátor abban különbözik a piacon elérhető számos más eszköztől, hogy nemcsak a kereset alapján várható nyugdíj összegét mutatja meg, hanem tájékoztató jellegű adatokkal arra a kérdésre is választ ad, hogy az érdeklődő által megálmodott nyugdíjas évek mennyibe is kerülnek havi szintre lebontva. Az eredmények – bár csak tájékoztató jellegűek – azt mutatják, hogy az emberek jobban szeretnének élni, mint amit majd megengedhetnek maguknak. A korábbi kutatások is azt mutatják, hogy sokan éppen ezért a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgozni szeretnének. Pedig van kényelmesebb megoldás is: ha valaki 45 évesen elkezd félretenni havi 10 000 forintot önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, az a nyugdíjkorhatár elérésekor, akár havi 28 000 forinttal egészítheti ki nyugdíját. A legtöbb esetben pedig ennyi hiányzik a vágyott boldog nyugdíjas évekhez” – adott tanácsot az aktív keresők számára a pénztár főosztályvezetője, Horpácsi Krisztina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik