Pénzügy

Takarékbank: háromszoros növekedés a jelzáloghiteleknél

A takarékok 2016 első negyedévében háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint az előző év azonos időszakában, és április közepéig közel 1400 csok-kérelmet fogadtak be az integráció tagjainál – közölte a Takarékbank kedden.

MTI-hez eljuttatott közleményük szerint hétről hétre nő a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) és a kapcsolódó lakáshitel igénylések száma. A CSOK-igénylések mellett nő a jelzáloghitelek iránti kereslet, valamint az értékesítési célú lakásépítési projektek száma is, mindez az ingatlanpiac évek óta nem látott élénkülését jelzi.

Mire kérik?

Az is kiderült, hogy náluk a CSOK-ot igénylők valamivel több mint 30 százaléka kérelmezett lakáscélú hitelt a családok otthonteremtési kedvezménye mellé. Az igénylések mintegy kétharmada használt lakás vásárlására vonatkozik, az igénylők mintegy 30 százaléka új lakás építésére vagy vásárlására venné fel a támogatást, 5 százalékuk pedig lakáskorszerűsítésre, bővítésre. A 10+10 milliós kamattámogatott hitelt az igénylők összesen 10 százaléka választotta.

Az igénylők valamivel több mint negyedének van legalább három gyermeke, vagy vállal legalább három gyermeket a magasabb támogatási összeg reményében.

A Takarékbank várakozása szerint a társasházi projektek egy részének elkészültével, valamint a tervezés alatt álló magánerős építkezések elindulásával párhuzamosan az év második felétől akár megtöbbszöröződhet a CSOK-igénylések száma.

Akinek nem jár CSOK

Az otthonteremtési kedvezményre nem jogosult ügyfelek körében is jelentős az igény a lakáshitelek iránt. A Takarékok 2016 első negyedévében közel háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak, mint egy évvel korábban, az érdeklődés pedig hétről hétre emelkedik.

Az építtetők is érdeklődnek

A lakosság mellett az építtetők részéről is erőteljes az érdeklődés, a takarékszövetkezeti integráció tagjainál  folyamatban lévő értékesítési célú lakásépítési ügyletek száma január óta megháromszorozódott. Míg tavaly összesen 5 ezer, ingatlanfejlesztők által épített lakás készült el Magyarországon, addig az idén áprilisban csak a takarékoknál folyamatban lévő, értékesítési célú lakásépítési ügyletek országosan több mint 7000 új lakás építésére vonatkoznak, amelyek finanszírozási igénye meghaladja a 60 milliárd forintot.

A társasház-építési projektek többsége főként Budapesten és az agglomerációban, illetve a vidéki nagyvárosokban és környékükön koncentrálódik (Debrecen, Győr, Zalaegerszeg, Szombathely), a fejlesztési projektek között a száz lakást meghaladó és a négy-öt lakásos társasházi fejlesztések egyaránt megtalálhatóak.

A most induló társasház-építési projektek többségének az átadása várhatóan 2017 első negyedévétől kezdődhet meg, a Takarékbank várakozási szerint idén a tavalyinál mintegy 8-10 ezerrel több lakás épülhet Magyarországon, míg 2017-ben ennek akár a többszöröse is reális lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik