Pénzügy

Matolcsyék most nem okoztak meglepetést

A Magyar Nemzeti Bank kedden 1,05 százalékban határozta meg az alapkamat mértékét, ami egybevág az elemzői várakozásokkal: 0,15 bázispontos csökkentést takar. Az új alapkamat szerdától érvényes.

alapkamat

A bejelentés hírére a forint fellélegzett, a kéthetes mélypontos lévő árfolyam 312 alá vette az irányt az euróval szemben.  A bejelentés előtt az euró 312,60 forinton jegyezték, a döntés bejelentése utáni percekben pedig 311,90 forintig gyengült, majd ismét 312,25 forint fölé kúszott fel az árfolyama. Kicsit később ismét benézett 312 alá.

Az átmeneti enyhe erősödés mögött valószínűleg az áll, hogy a monetáris tanács az egynapos hitelkamatot 1,45 százalékról 1,30 százalékra csökkentette, az egynapos betéti kamatot pedig változatlanul mínusz 0,05 százalékon hagyta. Ezzel a kamatfolyosó 1,5 százalékosról 1,35 százalékosra szűkült.

Márciusban új kamatcsökkentési ciklus kezdődött

Az előző, március 22-i kamatdöntő ülésen indította el az újabb kamatcsökkentési ciklust a tanács. Akkor is 0,15 százalékponttal mérsékelték az alapkamatot, egyben negatív egynapos betéti meghatározása mellett szűkítették a kamatfolyosót is.

Indoklásában a monetáris tanács azt is jelezte, hogy mindaddig folytatja a kamatcsökkentést, amíg a kialakuló monetáris kondíciók összhangba nem kerülnek az inflációs cél fenntartható elérésével.

Az Equilor várakozásai szerint a következő hónapokban a jegybank legalább 0,75 százalékig csökkentheti az alapkamatot, valamint további változásokra is számítanak a bankközi piacon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik