Pénzügy

Meglepetés: a liszttel is csalják az áfát a bűnözők

gabona(210x140)(1).jpg (gabona, )
gabona(210x140)(1).jpg (gabona, )

A liszt 27 százalékos áfakulcsának 5 százalékra csökkentését szorgalmazza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternél a hazai feldolgozókat tömörítő Gabonaszövetség – írta az Agrárszektor.

Iparági becslések szerint a lisztpiacon a feketegazdaság részaránya ma már elérheti a 35 százalékot is, amellyel a tisztességesen működő vállalkozások nem tudnak versenyezni.

Ezt bizonyítja az is, hogy az elmúlt években százmilliós nagyságrendű támogatásból korszerűsített malomipari vállalkozások jutottak csődbe, írta a lap.

A szövetség a takarmányoknál is 5 százalékos áfakulcsot sürget, mert az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) nem elegendő az áfacsalások kiszűrésére.

Az ekáer az olajosmag-darák és a nyersolaj kereskedelmében sem hozta meg a várt eredményt, miközben a takarmányipar a magas áfa miatti nehézségek mellett a teljes támogatási rendszerből is kikerült. Ezért a szervezet szerint a takarmányoknál is szükség lenne arra, hogy az áfa 5 százalékra csökkenjen.

– fogalmazott a Gabonaszövetség közleménye.

Az áfamérséklés miatti bevételkiesés a 10-12 százaléknyi (100-110 ezer tonnányi) lisztnél a szövetség számításai szerint évi mintegy 2 milliárd forint lenne, de ezzel párhuzamosan a teljes lisztpiac kifehéredése legalább 3 milliárd forintos pluszbevételt generálna, vagyis a költségvetés helyzete végeredményben javulna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik