Pénzügy

A lustaság ára: 600 ezer forintot veszthet, ha nem néz körül

A Deloitte nemrégiben publikált felmérése alapján a lakáshitelt felvevők 37 százaléka mindössze egyetlen bank ajánlatát veszi figyelembe döntésénél . És mint a Bankmonitor kiszámolta, a hitelfelvevőknek ez a 37 százaléka átlagosan 600 ezer forintot veszít hanyagsága miatt. Ennyit bukik azzal, hogy élete egyik legnagyobb pénzügyi döntésénél nem vizsgálja meg több bank ajánlatát és nem optimálisan választ. Csukott szemmel ugrunk fejest, és ha nincs szerencsénk egy csepp víz sincs a medencében…
Az említett kutatás alapján a lakáshitel esetében vizsgálják meg a leginkább az emberek több bank ajánlatát is. Azonban még ezen, jellemzően 15-20 évre szóló döntésnél is 37% kizárólag a saját meglévő bankjának ajánlatát vizsgálja meg és úgy ír alá szerződést, hogy nem tudja számára mi a legjobb elérhető megoldás. A kutatás rámutat, hogy a hitelfelvevők 30 százaléka nem vizsgálja részleteiben a hitelszerződés díjait és költségeit.

Hogy jön ki a 600 ezer forintnyi veszteség?

Az MNB statisztikái szerint az újonnan folyósított lakáshitelek átlagos thm-je februárban 4,9% volt (egy éves, vagy annál rövidebb kamatperiódus esetén). Ezzel szemben a legjobb banki ajánlatok alapján az átlagos hitelfelvevő 4,3-4,4 százalékos thm-mel vehetett fel lakáshitelt. Összességében tehát 0,5-0,6 százalékot veszítenek a tájékozódásra időt nem szánók.

Ma Magyarországon az átlagos lakáshitel szerződés értéke megközelíti a 8 millió forintot. Ezen összegre vetítve, ha találomra választunk hitelt (azaz valószínűség elve alapján átlagot választunk), akkor 52 ezer forintot fogunk fizetni havonta. Tudatos választás esetén pedig a havi törlesztőnk 49 700 forint lesz – számolta ki a Bankmonitor, akik segítenek is ebben.

20 éves futamidő esetén a teljes különbözet meghaladja a 600 ezer forintot, ami egy teljes évnyi törlesztés összegével egyenlő! Ez a lustaság ára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik