Pénzügy

Százmillió dollárt fizet peren kívül az Uber

24.hu
24.hu

2016. 04. 22. 14:03

Százmillió dollárt fizet peren kívül az Uber sofőrjeinek, akik azt követelték, hogy bejelentett alkalmazottakként foglalkoztassák őket, nem pedig alvállalkozókként – írta az Index a BBC-re hivatkozva.

A sofőrök egy csoportja az Egyesült Államokban indított jogi eljárást a céggel szemben. Arra hivatkoztak, hogy megilletik őket az alapvető munkavállalói jogok, hiszen a gyakorlatban az Uber alkalmazásában állnak. A mostani megállapodás viszont azt jelenti, hogy az ügy nem kerül bíróság elé, a sofőrök pedig továbbra is megbízási szerződéssel, vállalkozóként viszik a fuvarokat.

A sofőrök jogi képviselője a megállapodás kapcsán azt mondta, valóban szomorú, hogy az ügy nem jutott el a tárgyalóteremig. Végül azért állapodtak meg a céggel peren kívül, mert jelentős esély volt arra, hogy elveszítik az eljárást.

Az Ubert és a hasonló sharing economy szolgáltatásokat az utóbbi időben súlyos munkajogi bírálatok érték. Az üzleti modell bírálói arra hivatkoznak, hogy ezek a cégek kiszolgáltatottá teszik a nekik dolgozókat, mivel nem nyújtanak számukra semmiféle jogi védelmet, és általában véve lehető leglazább jogi feltételek és keretek mellett végzik a szolgáltatások közvetítését, így például adózni se nagyon szeretnek.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.