Pénzügy

Quaestor-kártalanítás: súlyos számolási malőr

quaestor (Array)
quaestor (Array)
Több Quaestor-károsult észlelt banális kárrendezési hibát - írta a Figyelő és rá is kérdezett az okokra az illetékeseknél. Választ még nem kaptak, de úgy vélik, sajnos a matek tényleg nem stimmel.

A Quaestor kötvényes károsultjainak egy csoportja kereste meg a lapot azzal, hogy a saját számlakivonatuk alapján be tudják bizonyítani, hogy a Kárrendezési Alap által a napokban kiküldött elszámolásuk súlyos hibával számol. Mindez rendszerszintű hibának tűnik, amit érdemes lenne orvosolni. A Kárrendezési Alaptól lapzártánkig nem érkezett válasz.

A Quaestor-károsultak kárrendezésének kulcseleme, hogy mindenkinek térítik 30 millió forintig a kárát, de a kártalanítás nem vonatkozik a jóváírt hozamokra, azokat le kell vonni. Egy egyszerű példával, ha valaki 10 millió forint Quaestor-kötvényt vásárolt, majd azokat egy évig, 12 százalékos kamattal megtartotta, akkor 1,2 millió forint hozamot is realizált (a kamatadótól most eltekintettünk az egyszerűség kedvéért).

Ennek az ügyfélnek 11,2 millió forint a teljes kára, de ebből 10 millióra vonatkozik csak a kártalanítás, 1,2 millió forintra (vagyis a hozamra) nem. Innen jön a bökkenő, mert egyes szerencsétlen ügyfeleknek több hozamot vontak le a kártalanítási kimutatás során, mint amennyit realizáltak – magyarázta a lap, hol a hiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik