mol (mol)
Pénzügy

Euróalapú kötvényt bocsát ki a Mol

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 13:53

Korábban a témában:

A Mol euróalapú tervezett kötvénykibocsátására adott besorolásokat csütörtökön a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings.
Az S&P Londonban bejelentette, hogy “BB” szintű – a “BB plusz” szuverén magyar adósosztályzattól egy fokozattal elmaradó – hosszú távú besorolással látta el a magyar olajipari vállalat készülő kibocsátását.

A Standard & Poor’s tudomása szerint az új Mol-kibocsátás az olajcég 2017-ben lejáró 750 millió eurós kötvénykötelezettségének refinanszírozására szolgál. A hitelminősítő közölte: a mostani besorolást abból a feltételezéséből kiindulva adta meg, hogy az új Mol-kötvény meghatározó kondíciói azonosak lesznek a jelenleg piacon lévő kötvényével.

Előzetes besorolás

Az S&P közölte, hogy a készülő Mol-kötvény végleges dokumentációját elemezni fogja, és ettől is függ a most előre megadott besorolás.

A Fitch Ratings ugyanerre a készülő kibocsátásra “BBB mínusz/EXP” – vagyis a magyar államadós-besorolásánál egy fokozattal jobb – osztályzatot adott. A cég hangsúlyozta, hogy ez előzetes besorolás, erre utal az osztályzathoz csatolt EXP (expected, várható) kiegészítés.

A Fitch Ratings is közölte, hogy a tervezett Mol-kötvény végleges besorolása függ a tranzakció teljes dokumentációjának tartalmától.

A Fitch a múlt hónapban stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról a Mol “BBB mínusz” szintű hosszú futamidejű adósságának osztályzati kilátását, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar olajipari vállalat várhatóan az alacsony olajárak ellenére is képes lesz fenntartani konzervatív pénzügyi profilját.

Javítva

A lépéshez fűzött akkori elemzésében a Fitch kiemelte azt az előrejelzését, hogy jóllehet a Mol nettó adósságállománya az idén emelkedhet, de szabadkészpénz-forgalmi egyenlegének hiánya valószínűleg mérsékelt és kezelhető marad, ellentétben az olajpiac sok más integrált profilú szereplőjének e pénzügyi mutatójával. A Fitch Ratings szerint ez a cég finomítói üzletágának erőteljes teljesítményével, a kitermelési tevékenységen belüli magas költségű elemek meglehetősen alacsony arányával és a beruházási kiadások jelentős visszafogásával magyarázható.

A hitelminősítő a kilátás márciusban bejelentett javításának indoklásában közölte azt is, hogy a 2017-2019-es időszakra – osztalékfizetés után számolva – pozitív szabadkészpénz-forgalmi egyenleget vár a Mol esetében.

A Fitch hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a Mol devizaadós-besorolásának potenciális felső határt szab a Magyarországra megállapított “BBB” szintű osztályzati országplafon.
A Fitch Ratings tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-besorolás kilátását az addigi stabilról. A Mol adósosztályzati kilátásának márciusi javításához fűzött elemzésében a cég hangsúlyozta azonban, hogy a magyar szuverén osztályzat felminősítésének nem lenne közvetlen hatása a Mol besorolására.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.