Pénzügy

A jegybank felfüggesztette a GLOBALINVEST tevékenységi engedélyét

24.hu
24.hu

2016. 04. 21. 10:13

Korábban a témában:

Az MNB ma közzétett végzésében felfüggesztette a GLOBALINVEST Zrt. portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét, mivel eljárása során súlyos nyilvántartási és tájékoztatási hiányosságokat tárt fel. A vállalkozás a portfóliókezelt befektetők ügyleteit közvetlenül nem tartotta nyilván, az érintett adatokat kizárólag az ügyfélszámlákat ténylegesen kezelő külföldi cég online felületein lehetett elérni. Az ideiglenes intézkedést az ügyfelek érdekeinek halaszthatatlan védelme indokolta. A társaság a tőkepiaci területen csekély súllyal rendelkezik, s ügyfélpénzeket nem kezel – közölte a jegybanki felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma publikált végzésében felfüggesztette a GLOBALINVEST Zrt. (GLOBALINVEST) portfóliókezelés befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét, mivel a társaság nem felel meg a nyilvántartási és ügyfél-tájékoztatási kötelezettségére vonatkozó jogszabályi előírásoknak. A GLOBALINVEST az MNB végzésének kézhezvételétől az ellenőrzési eljárást lezáró döntés jogerőre emelkedéséig nem folytathat portfóliókezelési tevékenységet.

Nincs infó

A jegybank folyamatban lévő átfogó vizsgálata során feltárta, hogy a GLOBALINVEST ügyfelei semmilyen jogszabályszerű forrásból nem kapnak információt a portfóliókezelési tevékenység körében kezelt számláikon végrehajtott ügyletekről, s számlaegyenlegeikről sem. A befektetési vállalkozás nyilvántartási rendszere ugyanis hiányos, mivel oda – az automatikus adattovábbítás megszűnése miatt – több mint fél éve nem érkeznek be az ügyfélszámlákat kezelő Gain Capital Ltd. online nyilvántartási felületéről a portfóliókra vonatkozóan végrehajtott tranzakciók adatai.

A jegybank megállapította azt is, hogy GLOBALINVEST a nyilvántartási hiányosságait kiszervezés útján, más szolgáltató igénybevételével sem pótolta, s a havonta esedékes kimutatásokat tartalmazó portfóliójelentést sem küldte meg ügyfelei számára.

A jegybank a GLOBALINVEST Zrt.-vel szembeni vizsgálat során észlelt szabálytalanságok miatt már az eljárás folyamatában azonnali intézkedés megtételét látta indokoltnak, s ezért a befektetők védelme érdekében felfüggesztette a társaság portfóliókezelésre vonatkozó tevékenységi engedélyét. A befektetési vállalkozás a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal rendelkezik, és ügyfélpénzeket nem kezel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Iraqi security forces arrest suspected militants of the al Qaeda-linked Islamic State in Iraq and the Levant (ISIL) during a raid and weapons search operation in Hawija April 24, 2014. The operation led to the arrest of wanted figures and the seizing of various weapons and ammunition, according to an Iraqi security forces officer.   REUTERS/Yahya Ahmad (IRAQ - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.