Pénzügy
nyugdij(1)(960x640).jpg (nyugdíj, )

A PM szerint szégyen a 0,9 százalékos nyugdíjemelés

24.hu
24.hu

2016. 04. 20. 09:33

Korábban a témában:

Szégyenteljes a 0,9 százalékos nyugdíjemelés, miközben „a magyar reformok működnek” – a Párbeszéd Magyarországért javaslata szerint a nyugdíjemelést a nyugdíjasok által fogyasztott cikkek áremelkedéséhez kell igazítani, a legszegényebb időseken pedig az Alapjövedelemmel kell segíteni.

A PM szerint jogos a nyugdíjasok felháborodása, hiszen csak párszáz forintot jelent a Fidesz-kormány nyugdíjemelési terve. Az idősek többségét nem vigasztalja, hogy alacsony az infláció, mert egyre olcsóbbak lesznek például az okostelefonok. A nyugdíjasok más termékeket vásárolnak, mint az aktív korúak, ezért jellemzően nagyobb drágulással szembesülnek.

Az ellenzéki párt ezért azt tartaná korrektnek, ha a nyugdíjasok az általuk vett és használt fogyasztói cikkek drágulásának megfelelő emelésben részesülnének minden évben.

A Varga Mihály által emlegetett, szívderítőnek szánt számok teljesen hamisak: a nyugdíjasok életszínvonala nemhogy nem emelkedik meredeken, de legjobb esetben is stagnál – állapítja meg az ellenzéki párt. Különösen súlyos a kisnyugdíjasok helyzete: az öregségi nyugdíjminimum 2010 óta nem emelkedett; még mindig vannak, akik 28500 forintból tengődnek. De nemcsak nekik, hanem mintegy százezer nyugdíjasnak segítene a párt Alapjövedelem-programja, hiszen ekkora tömegnek az 50 000 forintot sem éri el a nyugdíja.

A PM nem a jól keresők adóját csökkentené, helyette a kiszolgáltatott helyzetben lévők jogos jussát és a méltó öregkort biztosítaná – szögezték le.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.