Pénzügy

Telekocsinak álcázzák a személyszállítást, évi 30 milliót kereshetnek tisztán

24.hu
24.hu

2016. 04. 19. 10:01

Amióta magyarok tízezrei rendszeresen járnak dolgozni Nyugat-Európába, kisbuszok százai ingáznak nyugatra, adó- és járulékfizetés nélkül, telekocsinak álcázva magukat – írta a hvg.hu.

A lap szerint a feketézés már olyan méreteket öltött, hogy csak a vak nem látja, mi folyik itt, a magyar hatóságok azonban a jelek szerint nagyon lassan mozdulnak.

Ha valaki ugyanis egy kisbusszal szeretne ilyen szolgáltatást nyújtani, akkor az üzletszerű személyszállításnak minősül, így lényegében a taxikra vonatkozó szigorú szabályoknak kell megfelelnie.

Telekocsinak azonban csak akkor minősül az út, ha:

  • A vezető nem azért utazik, mert másokat akar vinni pénzért, hanem azért, mert egyébként is dolga van ott, ahova megy
  • Eseti jelleggel, nem rendszeres menetrend szerint megy
  • Nincs nyeresége az úton, vagyis csak annyi pénzt kap az utastól, amennyi a rá eső (benzin)költség

Ezt használják ki a feketézők, amivel elég nagy pénzeket tudnak leakasztani. Jellemzően heti három oda-vissza utat mennek, 8 utassal, ami 60 eurós átlagdíjjal számolva utanként majdnem 1000 euró, vagyis mostani árfolyammal számolva bő 310 ezer forint bevételt eredményez (ami jóval több a 8 utasra jutó üzemanyagköltségnél, ami a telekocsis trükköt azonnal le is buktatja).

Ha ebből levonjuk az üzemanyag költségét, a jármű amortizációját és a sofőr (feketén kifizetett) bérét, akkor oda jutunk, hogy évente legalább 30 millió forint tiszta (fekete) nyereség keletkezik a „telekocsizónál” minden egyes kisbusz után. 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.