európai unió (Array)
Pénzügy

Új áfa-szabályozás jön az Európai Unióban, így nálunk is

24.hu
24.hu

2016. 04. 07. 13:53

Az áfa-szabályozás korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság. A cél az, hogy egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá, és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon – jelentette be Brüsszelben  az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön az MTI tudósításában.

A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfa-kiesést okoz évente az Európai Unióban.

Pierre Moscovici elmondta:

    • nagyobb autonómiát szeretnének biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfa-mértékeiket

a szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával

A jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa – tette hozzá.

Nagy kérdés, mi lesz belőle

Jávor Benedek, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője arra hívja fel a figyelmet a blogján, hogy közös politikai akarat nélkül nem lehet megreformálni az uniós áfaszabályokat. Szerinte az akcióterv meghatározza ugyan a kulcspontokat, ahol lépni kellene, de nem tartalmaz konkrét cselekvési tervet, csupán előrevetíti, hogy mikorra tervez javaslatokkal előállni. “Aggodalomra ad okot, hogy a hangzatos kijelentések mögött vajon valóban van-e politikai akarat az áfacsalások megfékezésére és egy egységesebb áfarendszer kialakítására, akár annak árán is, hogy a Bizottság a folyamat során egyes “ellenérdekelt” tagországok lábára lépjen” – írta a képviselő.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - JULY 24:  U.S. President Donald Trump waves as walks to Marine One while departing from the White House on July 24, 2017 in Washington, DC. President Trump is traveling to Beaver, West Virginia where is will speak to Boy Scouts at the at the 2017 National Scout Jamboree.  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.