Pénzügy

Új áfa-szabályozás jön az Európai Unióban, így nálunk is

európai unió (Array)
európai unió (Array)

Az áfa-szabályozás korszerűsítése érdekében cselekvési tervet terjesztett elő az Európai Bizottság. A cél az, hogy egyszerűbbé, a csalással szemben ellenállóbbá, és fokozottabban vállalkozásbaráttá váljon – jelentette be Brüsszelben  az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztosa csütörtökön az MTI tudósításában.

A becslések szerint csak a határokon átnyúló csalás nagyjából 50 milliárd eurós áfa-kiesést okoz évente az Európai Unióban.

Pierre Moscovici elmondta:

    • nagyobb autonómiát szeretnének biztosítani a tagállamoknak azt illetően, hogy miképpen határozzák meg saját kedvezményes áfa-mértékeiket

a szabályokat sürgősen frissíteni kell, hogy jobban támogassák az egységes piacot, megkönnyítsék a határokon átnyúló kereskedelmet, lépést tartsanak napjaink digitális és mobil gazdaságával

A jelenlegi szabályok értelmében a tagállamok a nulla százalékos és kedvezményes áfa alkalmazásakor nem térhetnek el az áruk és szolgáltatások előre meghatározott jegyzékétől.

A javaslatban két lehetőség szerepel: az egyik szerint fennmaradna a 15 százalékos minimális általános adómérték, és a tagállamoktól származó információk alapján rendszeresen felülvizsgálnák a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét.

A másik lehetőség eltörölné a kedvezményes áfában részesíthető áruk és szolgáltatások jegyzékét. Ez utóbbi esetén biztosítékokat kellene bevezetni a csalás megelőzése és az egységes piacon belüli tisztességtelen adóverseny elkerülése érdekében. Mindkét lehetőség szerint fennmaradna a jelenleg alkalmazandó nulla százalékos és kedvezményes áfa – tette hozzá.

Nagy kérdés, mi lesz belőle

Jávor Benedek, az Együtt-Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője arra hívja fel a figyelmet a blogján, hogy közös politikai akarat nélkül nem lehet megreformálni az uniós áfaszabályokat. Szerinte az akcióterv meghatározza ugyan a kulcspontokat, ahol lépni kellene, de nem tartalmaz konkrét cselekvési tervet, csupán előrevetíti, hogy mikorra tervez javaslatokkal előállni. “Aggodalomra ad okot, hogy a hangzatos kijelentések mögött vajon valóban van-e politikai akarat az áfacsalások megfékezésére és egy egységesebb áfarendszer kialakítására, akár annak árán is, hogy a Bizottság a folyamat során egyes “ellenérdekelt” tagországok lábára lépjen” – írta a képviselő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik