állampapír (Array)
Pénzügy

Az NGM szerint az állam a legbiztosabb pénzügyi partner mindenki számára

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 09:18

Az állampapírok népszerűségének adatai azt mutatják, hogy egyre erősebb az a bizalom, amellyel a lakosság és a vállalkozások a jövő kilátásai és a magyar gazdaság teljesítménye felé fordulnak – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Makón, a Magyar Államkincstár 77. állampapír-értékesítési pontjának átadásán.
Korábban a témában:

A 2012-ben elindított lakossági programnak köszönhetően az emberek kezében lévő állampapírok állománya folyamatosan emelkedik, így a lakosság részesedése az állampapírpiacon 5 százalékról 13 százalékra növekedett – közölte Varga Mihály. Mint fogalmazott: azt, hogy az állampapírok versenyképes megtakarítási formát jelentenek a magyar pénzügyi piacon, jól mutatja az is, hogy az elmúlt négy évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte.

Varga ezzel magyarázza

A kedvező gazdasági folyamatok teszik egyre vonzóbbá az állampapírokat – szögezte le a tárcavezető, aki szerint az eredményességet jelzi az is, hogy az államadósság a GDP 75,3 százalékára csökkent. Varga Mihály kiemelte, hogy a devizaadósság részaránya az előző évhez képest 4,5 százalékponttal 35,3 százalékra csökkent az államadósságon belül, így az államháztartás finanszírozása mára sokkal kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá vált.

A kedvező irányú változásban meghatározó szerepe van a kormány lakossági állampapír programjának – hangsúlyozta a miniszter. A lakosság kezében lévő állampapírok állománya az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett. 2011 végéről 2016 elejére 2600 milliárd forinttal, vagyis közel ötszörösére nőtt a lakossági állomány – mutatott rá a gazdasági tárca vezetője, hozzátéve: a kormányzat egyik legfontosabb célja teljesült azzal, hogy a hazai adósságfinanszírozáson belül a lakossági állampapír-vásárlások jelentősen növekedtek, ennek köszönhetően ugyanis stabilabbá válik az adósságfinanszírozás – magyarázta Varga Mihály. Mint fogalmazott: a magyar polgárok számára az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, mert az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára, lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia.

2013-tól kezdődően a Magyar Államkincstár eddig 56 értékesítési ponttal bővítette a korábban csak megyeszékhelyeken elérhető hálózatát. A makói megnyitóval együtt összesen 77 helyszínen működik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálat hazánkban.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.