Pénzügy

Az NGM szerint az állam a legbiztosabb pénzügyi partner mindenki számára

allampapir(210x140).jpg (Array)
allampapir(210x140).jpg (Array)
Az állampapírok népszerűségének adatai azt mutatják, hogy egyre erősebb az a bizalom, amellyel a lakosság és a vállalkozások a jövő kilátásai és a magyar gazdaság teljesítménye felé fordulnak – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Makón, a Magyar Államkincstár 77. állampapír-értékesítési pontjának átadásán.

A 2012-ben elindított lakossági programnak köszönhetően az emberek kezében lévő állampapírok állománya folyamatosan emelkedik, így a lakosság részesedése az állampapírpiacon 5 százalékról 13 százalékra növekedett – közölte Varga Mihály. Mint fogalmazott: azt, hogy az állampapírok versenyképes megtakarítási formát jelentenek a magyar pénzügyi piacon, jól mutatja az is, hogy az elmúlt négy évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte.

Varga ezzel magyarázza

A kedvező gazdasági folyamatok teszik egyre vonzóbbá az állampapírokat – szögezte le a tárcavezető, aki szerint az eredményességet jelzi az is, hogy az államadósság a GDP 75,3 százalékára csökkent. Varga Mihály kiemelte, hogy a devizaadósság részaránya az előző évhez képest 4,5 százalékponttal 35,3 százalékra csökkent az államadósságon belül, így az államháztartás finanszírozása mára sokkal kiszámíthatóbbá és kiegyensúlyozottabbá vált.

A kedvező irányú változásban meghatározó szerepe van a kormány lakossági állampapír programjának – hangsúlyozta a miniszter. A lakosság kezében lévő állampapírok állománya az elmúlt négy évben folyamatosan emelkedett. 2011 végéről 2016 elejére 2600 milliárd forinttal, vagyis közel ötszörösére nőtt a lakossági állomány – mutatott rá a gazdasági tárca vezetője, hozzátéve: a kormányzat egyik legfontosabb célja teljesült azzal, hogy a hazai adósságfinanszírozáson belül a lakossági állampapír-vásárlások jelentősen növekedtek, ennek köszönhetően ugyanis stabilabbá válik az adósságfinanszírozás – magyarázta Varga Mihály. Mint fogalmazott: a magyar polgárok számára az állampapírok jelentik a legbiztonságosabb és az egyik legmagasabb hozamú befektetési lehetőséget, mert az állam biztos pénzügyi partner mindenki számára, lejáratkor a tőke teljes összegére, valamint az esedékes kamatokra – értékhatártól függetlenül – teljes körű az állami garancia.

2013-tól kezdődően a Magyar Államkincstár eddig 56 értékesítési ponttal bővítette a korábban csak megyeszékhelyeken elérhető hálózatát. A makói megnyitóval együtt összesen 77 helyszínen működik állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálat hazánkban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik