Pénzügy

Matolcsy azt kéri, hogy az ÁSZ is ellenőrizze az MNB-s alapítványokat

Matolcsy György azt javasolta hétfőn a parlamentben, hogy a jegybanki alapítványok ellenőrzésébe – akár visszamenőleg is – vonják be az Állami Számvevőszéket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az azonnali kérdések órájában egy szocialista képviselő felvetésére kijelentette: minden Pallas Athéné alapítvány minden közérdekű adatot ki fog adni.
Az alapítványok pénzfelhasználásról szólva elmondta: amikor az MNB vagyonrendelésről döntött, azt feltételezte, hogy közpénzből közösségi vagyon jön létre, és az nem megy tovább a privát vagyon körébe, vagyis el kívánta választani az állami vagyont a civil vagyontól. Most eldőlt erről a vita, amikor az Alkotmánybíróság kijelentette: a közpénz jellegét nem veszítette el a közösségi vagyon felé áramló vagyon – fogalmazott Matolcsy György.

Mint ismert, március 31-én mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy alkotmányellenes a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény adatnyilvánossággal kapcsolatos módosítása, ami összhangban volt Áder János köztársasági elnök indítványával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik