Pénzügy

A bankok elmennek a falig – 26-an perlik az MNB-t

Első olvasatban tízmilliárdos nagyságrendben kellett visszafizetniük pénzt a bankoknak 2014. április végéig, mert az előző két évben nem jogszerűen emelték a díjaikat és költségeiket. Aztán kiderült, hogy az összeg ennek legfeljebb a harmadára rúghat – emlékeztet az Azénpénzem.hu, azt is hozzátéve, hogy az ügyfelek közül nem kevesen azóta is hiába várják a jóváírást.

A két évvel ezelőtti nagy menetet követték aztán elmarasztások is. Az MNB úgy tájékoztatta a portált, hogy az egyoldalú díjemelések miatt összesen 142 pénzügyi intézményt marasztalt el (ez négy szakaszban zajlott). Ezek nyomán már mintegy egymillió (982 ezer) lakossági ügyfél kapott vissza pénzt, a visszafizetett összeg pedig 3,85 milliárd forintra rúgott. Nyomatékosították, hogy a határozatokkal szemben 26 pénzügyi intézmény, azaz az érintettek kevesebb mint ötöde (18,3 százaléka) terjesztett elő keresetet.

A legújabb ügyekben (ezekben az Erste, a K&H és a Porsche Bank szerepelt) az érintett fogyasztók együttes létszáma csaknem ötezer fő, ők eddig mintegy hatmillió forintot kaptak vissza. A visszatérítések teljes összege egyelőre még nem ismert, mert a legnagyobb ügyfélszámú szereplőnek 2016. május 31-ig kell adatokat szolgáltatnia intézkedéseiről – tájékoztatta az MNB a lapot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik