Pénzügy

Nyikos: Matolcsy nekem elismerte, hogy a jegybanki vagyon közpénz

Mint azt szerdán megírtuk, Matolcsyék ellen döntött a Kúria, a jegybank alapítványának ki kell adnia a pályázatok adatait.

A Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának Jobbik által delegált tagja szerint korábban Matolcsy György elismerte, hogy a jegybanki vagyon közpénz, írja a Figyelő. Nyikos László a lapnak adott interjújában elmondta, nem érzi magát a felügyelőbizottság lázadójának, de jó érzéssel végzi a munkáját.

Problémának látja, hogy az igazgatóságnak túl nagy a hatásköre, a menedzsment maga hagyja jóvá a saját pénzügyi beszámolóját. 

Ilyet még nem látott. Szerinte nincs előzetes kontroll a menedzsment felett, a németektől azt tanulta,

ha azt lehet csak megállapítani, hogy a gyerek beleesett a kútba, akkor az az ellenőrzés már nem sokat ér.

Elismeri, hogy amit az MNB igazgatósága tesz, azt nem tiltja törvény, és azt is, hogy közpénzről van szó. Itt azonban a magánvállalkozásokkal ellentétben, szerinte közpénz csak arra költhető, amire felhatalmazása van. Korrektebbnek tartaná, ha legalább a részvényes rábólintana az alapítványok létrehozására, ők viszont semmit nem mondanak.

Nyikos Matolcsy Györggyel is beszélt már, aki – állítása szerint – azt mondta neki:

Mi a problémád, közpénzből közvagyont csinálunk a közjó érdekében! Gyarapszik a nemzeti vagyon!

A közpénz már nem kérdés, a fontos szerinte az, hogy nyilvánosak lesznek-e az alapítványoknál keletkező információk, szerződések. Hozzáteszi, nekik nincs rálátásuk az alapítványok működésére.

Az Eiffel Palace-ról mi is írtunk korábban, Nyikos szerint az még mesének is rossz, hogy

bekopogok, hogy van egy félmilliós kis kft.-m, kellene 28 millió euró, és odaadják?

Szerinte ez azt bizonyítja, hogy az ügyintézés nem alulról felfelé, hanem fordítva történt. Matolcsyt viszont nem tartja korruptnak, inkább nagy álmodozónak, fantasztának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik