Pénzügy

Van, ahol hatalmasat kaszálnak a nyugdíjasok

Két olyan ország is van Európában, ahol a nyugdíjasok átlagosan magasabb jövedelemmel rendelkeznek, mint az ifjabb generációk és több helyen egyre kisebb a lemaradásuk az aktívakhoz képest – írta a Napi.hu a Wall Street Journal (WSJ)  cikkére hivatkozva.

Ahol tök jó nyugdíjasnak lenni

Az elmúlt nyolc év hivatalos jövedelmi adataiból kiderül, hogy az USA-ban a nyugdíjasok jövedelme egészségesebben emelkedett – az állami és a magánrendszereknek is köszönhetően -, mint a még dolgozó rétegeké. Franciaországban és Spanyolországban még meglepőbb adatokat találhatunk.

Az átlagos amerikai nyugdíjas az átlagjövedelem 77 százalékát kapja ma, míg 2008-ban, a recesszió kezdetekor még csupán 69 százalék volt ez az arány. Nagy-Britanniában 89-78 százalékra jön ki ez az összehasonlítás. Spanyolországban azonban a nyugdíjak átlagértéke már 103 százaléka, Franciaországban pedig 102 százaléka az átlagjövedelemnek.

Ez azt jelenti, hogy a zsebbe kerülő pénz szempontjából ezekben az országokban érdemes nyugdíjasnak lenni, mint annál fiatalabbnak. Spanyolországban egyébként 86 százalékon, Franciaországban 96 százalékon állt ez a mutató 2008-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik