Pénzügy

Megvan, kiké lesz az MKB – 17 milliárdos bukó az államnak

mkb (Array)
mkb (Array)

Kedden írtuk, hogy megvan, kié lesz az MKB, de hogy még nem árulják el a vevők nevét. Mára már több derült ki. A konzorciumot indiai és kínai magánszemélyek, üzletemberek és bankárok vezetik, de a klub tagja, egy magának értékesítési kapcsolatokat kereső hazai nyugdíjpénztár is, illetve egy METIS Magántőkealap nevű titokzatos, a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. által nemrégiben elindított alap is – értesült a Figyelő, keleti nyitásnak aposztrofálva az eladást. Úgy tudják, az MKB bank jelenlegi menedzsmentje is a konzorcium tagja. A Pannónia nyugdíjpénztár már a Gránit Bank tőkeemelésében is részt vett.  (Részletek a csütörtöki lapszámban lesznek.)

A tulajdonosváltásról szóló döntést az MNB Pénzügyi és Stabilitási Tanácsa (PST) hagyja jóvá, amit követően 60 napja van arra az MNB-nek, hogy bejelentse az új tulajdonost.

Ahogy a Portfolio.hu fogalmazott, 17 milliárd forintos vételárral és 0 forintos eladási árral – tőkeemelési kényszer és osztalékfizetés nélkül -, vagyis összességében 17 milliárd forintos bukóval zárta az állami költségvetés az “MKB-kalandot”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik