online vásárlás e-kereskedelem
Pénzügy

Rengeteg bosszúságot okoz egyeseknek az online vásárlás

24.hu
24.hu

2016. 03. 29. 11:26

Az internetes vásárlás még mindig sok problémát okoz a fogyasztóknak. A problémák megoldásában az online vitarendezési eljárás és az uniós békéltető honlap segíthet.
Korábban a témában:

Magyarországon már mintegy százötven megkeresést kezelt a fogyasztóvédelmi kapcsolattartó pont. A fogyasztók leginkább az online szerződésekkel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában – tájékoztatta a Budapesti Békéltető Testület (BBT) kedden az MTI-t. Felidézik, hogy az uniós békéltető honlap 2016. február 15-én rajtolt el, Magyarországon a Budapesti Békéltető Testület segít ennek kezelésében.

A 150 kérdés majdnem kétharmada telefonon, több mint egyharmada e-mailben érkezett, de már több kérdést feltettek az uniós békéltető honlapon is. A legtöbb megkeresés az online lehetőségekre vonatkozott (36 százalék), ezen belül is a legtöbb az interneten megkötött szerződéses jogokra (68 százalék). Nem kevesen érdeklődtek az online vitarendezés menetéről is (32 százalék).

Nincsenek tisztában a jogaikkal

A fogyasztók leginkább az online adásvételi vagy szolgáltatási szerződéssel összefüggő jogaikkal nincsenek tisztában, a vállalkozások rendszerint saját kötelezettségeikről, azok pontos tartalmáról tájékozódtak, többször az irányadó jogi előírásokról és azok fellelhetőségéről kérdeztek. Sokan kérnek az új békéltető honlap kezelésében is segítséget.

A közlemény kitér arra is, hogy Magyarországon már több fogyasztói probléma megoldódott, ezek jellemzően a légitársaságokkal kapcsolatos ügyek voltak.

Sokszor az okozza a problémát, hogy a fogyasztó nem tájékozódik előre arról, kivel köt szerződést. A kérdések jelentős része az indoklás nélküli elállási jog gyakorlására vonatkozik, arra a lehetőségre, hogy az átvételtől számított tizennégy napon belül a fogyasztó meggondolhatja magát.A magyar online vitarendezési kapcsolattartó pontként működő Budapesti Békéltető Testület továbbra is várja a megkereséseket elérhetőségein (e-mail: onlinevita@bkik.hu), legyen szó akár az online vitarendezés megindításáról, akár, ha probléma támadt az internetes megrendeléssel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.