Pénzügy
eladó lakás (eladó lakás, )

Eszméletlen ütemben drágulnak a kis lakások

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 08:41

A fővárosban és vidéken is akár több mint 30 százalékkal drágábban kínálják a kis alapterületű, 20-30 négyzetméteres lakásokat a nagyobb társaiknál. Az eladásra meghirdetett 21 négyzetméteres fővárosi garzonok átlagos négyzetméterára például 618 ezer forint - áll az ingatlan.com friss elemzésében, amely a 2016-os lakáskínálatot vizsgálta. Az összeállításból kiderül az is, hogy az azonos alapterületű lakások kínálata milyen hatással van az egyes ingatlanok árára.
Korábban a témában:

A tavalyi év óta élénkülő magyarországi lakáspiacon a hirdetések alapján az 50-70 négyzetméteres lakásokból a legjelentősebb a kínálat és a kereslet is erős irántuk, ennek ellenére nem ebben a méretkategóriában a legmagasabbak a négyzetméterárak. Az ingatlanportál friss összesítése szerint mind a fővárosban, mind a tízezer főnél nagyobb népességű vidéki városokban meghirdetett kis alapterületű – 20-30 négyzetméteres – lakások négyzetméterárai a legdrágábbak. A fővárosban ezeket a lakásokat az idén átlagosan 368-618 ezer forintért, vidéken pedig 171-349 ezer forintért hirdetik, miközben a nagyobb lakásoknál a fővárosban 338-466 ezer forint között mozognak az átlagos négyzetméterárak, a vidéki városokban pedig 173 ezer forinttól 261 ezer forintig terjed a skála.

Árfelhajtó tényezők

Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a kis alapterületű lakásoknál – elsősorban Budapesten – árfelhajtó tényezőt jelent a befektetők által generált kereslet.

A lakások méretéhez képest Budapesten a 21 négyzetméteres garzonlakásokat lehet a legdrágábban kiadni átlagosan 89 ezer forintért, a vidéki városokban pedig a 32 négyzetmétereseket havonta átlagosan 78 ezer forintért. A jobban kiadható, alsó méretkategóriába tartozó lakásokért a befektetők pedig könnyebben fizetik ki a magasabb árat – tette hozzá.

Fontos tényező a vásárlásnál, eladásnál

A különböző alapterületeket nézve akár 1-2 négyzetméteres különbségnél is számottevő lehet az átlagos négyzetméterárak eltérése a hirdetések alapján. A 45 négyzetméteres fővárosi lakásoknál az átlag 464 ezer forint. Ezzel szemben az alig nagyobb, 50 négyzetméteres lakásoknál pedig kevesebb mint 400 ezer forint az átlagár.

A jelentős különbség egyértelműen a kínált lakások számával függ össze: az 50 négyzetméteres ingatlanok kínálata ugyanis kétszer akkora mint a 45 négyzetmétereseké. A lakáspiacra is érvényes az a közgazdasági alapszabály, ha egy kategórián belül sok ingatlant kínálnak eladásra, akkor emiatt alacsonyabbak lesznek az árak. Azokban a kategóriákban ahol nincs nagy választék, a vevők kénytelenek magasabb árat fizetni egy-egy ingatlanért – emelte ki a szakember.

Ezt az összefüggést érdemes szem előtt tartani ingatlanok vásárlása és értékesítése során is. Ha vevőként azt tapasztaljuk, hogy egy ingatlan irányára aránytalanul magas, érdemes körbenézni a picit kisebb vagy picit nagyobb lakások közt, hátha találunk olyan méretkategóriát, ahol több eladó versenyez a vevők pénzéért. Ha pedig ingatlant értékesítünk, érdemes először körbenézni, hogy a saját lakásunkkal összehasonlítható ingatlanokból mennyit kínálnak eladásra. Ha méretét és állapotát tekintve kevés hasonló ingatlant találunk, akkor mi is magasabb áron tudjuk értékesíteni lakásunkat – mondta Balogh László. Hozzátette: az alapterület mellett az eladósorban lévő lakások árát egyéb tényezők is befolyásolják, mint például az építéshez felhasznált anyagok, a lakás állapota vagy elhelyezkedése.

Korlát vidéken

A tízezer főnél nagyobb településeken meghirdetett lakások esetében érdekes, hogy az átlagos eladási árnak jól látható korlátai vannak. Az ingatlan.com összeállításából kiderül, hogy az átlagokat nézve 20-22 millió forint jelenti felső határt vidéken, legyen szó 60 vagy akár 100 négyzetméteres ingatlanról.

Az átlagos vételárak alapján felrajzolt görbe az alapterület növekedésével párhuzamosan ellaposodik. Ennek pedig elsősorban az a magyarázata, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint a fővárosban élők átlagjövedelme 21-42 százalékkal magasabb mint a megyei jogú városokban és egyéb városokban élő munkavállalóké. Ebből adódóan a lakáscélú megtakarítások és hitelből finanszírozott lakásvásárlások átlagos értékének maximális összege is alacsonyabb mint a fővárosban – mondta a szakértő.

Szerinte a kisebb lakások magasabb négyzetméterára a közeljövőben is megmaradhat különösen a fővárosban, mert ezeknek a lakásoknak a vételára alacsonyabb. Budapesten a kis lakások piacának támaszt ad az idegenforgalom, ezen belül a lakáshotelek iránti kereslet, illetve az évről évre megújuló felsőoktatásban tanuló diákok részéről érkező igény. Az ingatlan.com előrejelzése szerint a nagyobb alapterületű, új építésű lakások átlagos négyzetméterára a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) keresletélénkítő hatása miatt meghaladhatja a garzonlakásokét, de ezeknek a lakásoknak a tömeges megjelenésére előreláthatólag 1-2 évet még várni kell.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.