Pénzügy

Vaskos, de nem egyöntetű fityisz az orosz pénzügyminisztériumnak

Amerikai pénzintézetek után egy sor európai nagybank is elutasította az orosz pénzügyminisztérium felkérését, hogy segédkezzen egy eurókötvény kibocsátásában.

A The Wall Street Journal című üzleti napilap jól értesült forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az Európai Bizottság ajánlásai nyomán több európai pénzintézet, köztük a BNP Paribas, a Crédit Suisse Group, a Deutsche Bank, az HSBC és a UBS, úgy döntött, hogy nem vesz részt a 3 milliárd dollár összértékű orosz kötvénykibocsátásban. Az említett bankok nem akarnak szembemenni az egyes orosz nagyvállalatokra és bankokra szankciókat elrendelő Európai Unió és az Egyesült Államok politikájával.

Ugyanakkor más európai pénzintézetek, például az olasz UniCredit és a francia Société Générale nem zárja ki, hogy elfogadja az orosz felkérést.

Brüsszel sem javasolja

Az orosz pénzügyminisztérium februárban három orosz, valamint húsz amerikai és európai bankot keresett meg azzal a felkéréssel, hogy segédkezzenek egy eurókötvény kibocsátásában. A washingtoni kormányzat azonban figyelmeztette az érintett amerikai pénzintézeteket, köztük a Bank of Americát, a Citigroupot, a Goldman Sachst, a J.P. Morgant, a Morgan Stanleyt és a Wells Fargót, hogy a kibocsátásban történő segédkezéssel megszegnék az Oroszország elleni nemzetközi szankciókat.

Az európai büntetőintézkedések nem tiltják meg az uniós bankoknak, hogy orosz állampapírokat helyezzenek el a piacokon, de Washington és Brüsszel attól tart, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó pénzek a szankciós listákon szereplő orosz vállalatoknál köthetnek ki. Éppen ezért Brüsszel is azt javasolta az oroszok által megkeresett európai bankoknak, hogy ne vegyenek részt az orosz eurókötvény kibocsátásában.

Az európai bankok azért is nagyon óvatosak, mert attól tartanak, hogy az Egyesült Államok nagy összegű bírságot vethet ki rájuk a szankciós politika megsértésének vádjával, ha elfogadják az orosz javaslatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik