Pénzügy

Rástartolt tavaly az MNB a simlis pénzügyi szolgáltatókra

Több mint 1,3 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki engedély nélkül végzett, jogosulatlan pénzügyi szolgáltatásért a jegybank tavaly, az esetek többségében büntetőeljárást is kezdeményezett.

A közlemény szerint a jegybank 2013 októbere óta 82 piacfelügyeleti eljárást indított, amelyből 49 jogosulatlan szolgáltatással állt összefüggésben. Mintegy 50 piacfelügyeleti eljárás van folyamatban, ebből 40 eljárás 2015-ben indult – írták.

Felhívták a figyelmet: a befektetési szolgáltatók kizárólag az MNB engedélyével, vagy más uniós pénzügyi felügyelet meglévő engedélye esetén regisztrációjával végezhetnek befektetési tevékenységet Magyarországon. Befektetés előtt – az MNB honlapján elérhető nyilvános adatbázisból – könnyen ellenőrizhető, hogy az adott pénzügyi intézmény engedéllyel végzi-e tevékenységét.

A jegybank a tájékoztatásban kifejtette: a kizárólag internetes felületeken megjelenő, egzotikus országokban bejegyzett cégek sokszor pilótajáték-szerű forrásgyűjtési tevékenységet végeznek, nem folytatnak tényleges pénzügyi, gazdasági tevékenységet. Az ígért magas hozamot így addig tudják fizetni, amíg elegendő új ügyfelet képesek bevonni, és azok befizetéseiből a régebbi ügyfelek hozamait fedezni. Új csatlakozó ügyfelek híján viszont tevékenységük összeomlik – áll a közleményben.

Közölték, amennyiben valaki gyanús terméket vagy szereplőt észlel, bejelentheti a jegybank internetes felületén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik