Pénzügy

A terrorcselekmények miatt körültekintőbben választanak úti célt a magyarok

horvatorszag(210x140).jpg (Array)
horvatorszag(210x140).jpg (Array)
Tízből kilenc magyart befolyásol és körültekintőbbé tesz a terrorfenyegetettség a nyaralási úti cél megválasztásánál - derült ki a Szallas.hu legfrissebb kutatásából.

A 2016 nyarára vonatkozó előfoglalási adatokon, és az ezzel párhuzamosan készített online kutatás adatain alapuló felmérés szerint az óvatosság nemtől és kortól függetlenül egyforma mértékű, ennek eredményeként a magyarok idén olyan klasszikus nyaralóhelyeket utasítanak el mint például Törökország. Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a közlemény szerint elmondta: Törökország az élen végzett azon a listán, amely a magyarok által 2016 nyarán biztosan nem választott úti célokat gyűjti egybe, ezt követi sorrendben Egyiptom, Görögország, Tunézia és Szíria.
Kiemelte: ennek a belföldi turizmus számára pozitív a hatása, hiszen soha nem volt még ilyen magas az év elején a nyári belföldi előfoglalás.

A kutatás szerint az idén nyáron a külföldre látogatók között egyértelműen Horvátország a legnépszerűbb, minden 4. válaszadó ide tervezi nyaralását. A horvát tengerpart közkedveltségét egyedül a Balaton képes felülmúlni: a Szallas.hu kutatásában részt vevők kétharmada nyilatkozott úgy, hogy ha nyáron vízpartra vágyik, akkor szívesebben utazik a Balatonra, mint a horvát tengerhez.
Március elején 70 százalékkal több előfoglalás érkezett Horvátországba, illetve 60 százalékkal több a Balaton környéki településekre 2015 hasonló időszakához képest, a foglalások számát tekintve ugyanakkor egyértelműen a Balaton vezet. Mindez jól mutatja, hogy a megfontoltabb utazástervezés idén még tovább erősíti a belföldi turizmust, valamint a horvát kiutaztatást – tette hozzá Szigetvári József.

A legnépszerűbb városok az előfoglalások számát tekintve belföldön Siófok, Balatonfüred, illetve Zamárdi, míg Horvátországban Crikvenica, Medulin és Zadar.
A kimagasló kereslet ugyanakkor az átlagárak növekedésében is lecsapódik, a horvát szálláshelyek 11, míg a balatoniak átlagosan 15 százalékkal lesznek drágábbak az idei csúcsszezonban. Ennek is köszönhető, hogy a horvát előfoglalások 90 százaléka, míg a belföldiek közel fele a családok számára gazdaságos és kényelmes megoldást kínáló apartmanokra vonatkozik.
Húsvétkor a Szallas.hu statisztikái szerint sorrendben Budapest, Eger, Hajdúszoboszló, Miskolctapolca, Siófok, Gyula és Hévíz számíthat a legnagyobb vendégseregre. Az átlagos márciusi hétvégéhez képest közel háromszorosára növekvő vendégforgalom jelentős része wellness-szállodában realizálódik. A vendégek távozáskor átlagosan 47 ezer forintot fizetnek majd, és minden ötödik Szép-kártyával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik