Pénzügy

Nagyon bizonytalan a csok megítélése

A családi otthonteremtési kedvezményt a magyar társadalom 43 százaléka tartja helyes kormányzati intézkedésnek, míg a válaszadók bő negyede, 27 százaléka szerint nem az – derül ki a Republikon Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. Közel ugyanennyien voltak továbbá azok, akik nem tudták eldönteni, hogy a csok inkább jó vagy inkább rossz kezdeményezés lenne.

A csok-program megítélését döntően a politikai preferencia és nem a társadalmi-gazdasági helyzet befolyásolja: a leginkább kívánt kormány vagy a bal-jobb skálán való besorolás lényegesen nagyobb különbségeket hoz létre, mint a jövedelmi helyzet vagy a végzettség.

Noha a csok-program célja az otthonteremtés és a fiatalok gyermekvállalásának segítése, motiválása lenne, a fiatalok körében több az ellenzője. A 40 év alattiak között jóval magasabb az elutasítottsága (30 százalék), mint a 40 évnél idősebbek körében (23 százalék). Még ennél is kritikusabbak a három vagy több 18 éven aluli gyereket nevelő háztartások, az itt élők között a legmagasabb a csok elutasítása: 38 százalék vélte úgy, hogy nem jó kormányzati intézkedés, míg a támogatók aránya az országos átlagnak megfelelő 45 százalék volt.

Azok között, akik 2018 után a Fidesz kormányzásának folytatását szeretnék, háromnegyedes többségben vannak a csok-program támogatói. Ezzel szemben egy baloldali-liberális kormányváltást kívánók között a csok-program elutasítása a relatív többségi álláspont (39 százalék szerint rossz intézkedés, 25 szerint jó): jól látszik ugyanakkor az is, hogy nincs olyan egyöntetű ellenzés, inkább csak felcserélődtek az országos arányok.

A Jobbik támogatóinak kevésbé van határozott és eltérő véleménye: 41 százalékuk jó, 26 százalékuk rossz programnak tartja, ez lényegében nem jelent eltérést az ország egészének véleményétől. A bizonytalanok a csok megítélésében közelebb állnak az ellenzéki pártok szavazóihoz, mint a kormányéhoz: közel harmaduk tartja rossznak és ugyanennyien jónak az otthonteremtési programot.

A csok tehát egyrészt nem bír széles körű társadalmi támogatottsággal, ugyanakkor a jelek szerint markáns ellenzői sincsenek az otthonteremtési programnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik