Family embracing at construction site
Pénzügy

Nagyon bizonytalan a csok megítélése

24.hu
24.hu

2016. 03. 23. 10:49

A családi otthonteremtési kedvezményt a magyar társadalom 43 százaléka tartja helyes kormányzati intézkedésnek, míg a válaszadók bő negyede, 27 százaléka szerint nem az – derül ki a Republikon Intézet reprezentatív közvélemény-kutatásából. Közel ugyanennyien voltak továbbá azok, akik nem tudták eldönteni, hogy a csok inkább jó vagy inkább rossz kezdeményezés lenne.

A csok-program megítélését döntően a politikai preferencia és nem a társadalmi-gazdasági helyzet befolyásolja: a leginkább kívánt kormány vagy a bal-jobb skálán való besorolás lényegesen nagyobb különbségeket hoz létre, mint a jövedelmi helyzet vagy a végzettség.

Noha a csok-program célja az otthonteremtés és a fiatalok gyermekvállalásának segítése, motiválása lenne, a fiatalok körében több az ellenzője. A 40 év alattiak között jóval magasabb az elutasítottsága (30 százalék), mint a 40 évnél idősebbek körében (23 százalék). Még ennél is kritikusabbak a három vagy több 18 éven aluli gyereket nevelő háztartások, az itt élők között a legmagasabb a csok elutasítása: 38 százalék vélte úgy, hogy nem jó kormányzati intézkedés, míg a támogatók aránya az országos átlagnak megfelelő 45 százalék volt.

Azok között, akik 2018 után a Fidesz kormányzásának folytatását szeretnék, háromnegyedes többségben vannak a csok-program támogatói. Ezzel szemben egy baloldali-liberális kormányváltást kívánók között a csok-program elutasítása a relatív többségi álláspont (39 százalék szerint rossz intézkedés, 25 szerint jó): jól látszik ugyanakkor az is, hogy nincs olyan egyöntetű ellenzés, inkább csak felcserélődtek az országos arányok.

A Jobbik támogatóinak kevésbé van határozott és eltérő véleménye: 41 százalékuk jó, 26 százalékuk rossz programnak tartja, ez lényegében nem jelent eltérést az ország egészének véleményétől. A bizonytalanok a csok megítélésében közelebb állnak az ellenzéki pártok szavazóihoz, mint a kormányéhoz: közel harmaduk tartja rossznak és ugyanennyien jónak az otthonteremtési programot.

A csok tehát egyrészt nem bír széles körű társadalmi támogatottsággal, ugyanakkor a jelek szerint markáns ellenzői sincsenek az otthonteremtési programnak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.