Pénzügy

Megrengette a forintot az MNB alelnöke

Erősen gyengüléssel reagált a forint Nagy Márton szavaira.

 

Délelőtt fél tizenkettő előtt tíz perccel eddigi napi csúcspontján, 313,61 forintot adtak egy euróért, a dollár árfolyama pedig 280,43 forintra emelkedett. Reggel 8 órakor – a szakértőkkel folytatott megbeszélés kezdetekor – 1 euró még 311,69 forintot ért, a dollárt pedig 278,35 forinton jegyezték.

Napi csúcspontjára nagyjából két forinttal drágult mindkét deviza, miután Nagy Márton MNB-alelnök egy háttérbeszélgetésen egyebek között azt mondta, a monetáris tanács meglepetést akart okozni azzal, hogy elkezdte a kamatcsökkentési ciklust, amit folytat is. Egy lépés biztos lesz, de kettő vagy három is lehet, ő 15 bázispontos lépésekben gondolkodik.

Az MNB kedden 15 bázisponttal 1,20 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, az elemzőket a csökkentés nem, de annak időzítése meglepte, csak későbbre vártak kamatvágást. A jegybank emellett szűkítette a kamatfolyosót, és lejjebb tolta a határokat. A kamatcsökkentés bejelentése előtt, kedden délután két óra előtt egy perccel az eurót még 311,22 forinton, a dollárt pedig 277,39 forinton jegyezték. Az euró árfolyama percek alatt 1,91 forinttal, a dolláré pedig 1,57 forinttal ugrott meg, majd enyhén korrigált – emlékeztet az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik