Pénzügy

Két bankot büntetett az MNB a menedzserfizetések miatt

Most, hogy emelték az állami vállalatok vezetőinek fizetését 5 millióra, az MNB megnézte, betartják-e a fizetésekre vonatkozó törvényeket a bankoknál is.

A tíz vizsgált hazai hitelintézet közül nyolc javadalmazási gyakorlata megfelel a hazai és uniós jogszabályi követelményeknek, ám kettőnél hiányosságok vannak – derült ki az MNB tíz hazai bankot érintő javadalmazási témavizsgálata nyomán.

Két intézmény kivételével jogszabályszerűen megtörtént e kiemelt személyek juttatásainak alap- és teljesítményjavadalmazási kategóriák szerinti besorolása is, és – egy intézmény kivételével – a teljesítményjavadalmazás összege a törvényi előírásnak megfelelően sehol sem haladta meg az alapjavadalmazás 100 százalékát. A javadalmazásról szóló felügyeleti adatszolgáltatásban három intézmény esetében, az adatok nyilvánosságra hozatalában ugyanakkor szinte mindegyik banknál tárt fel kisebb szabálytalanságokat az MNB.

A feltárt hiányosságok miatt a jegybank összességében 48,4 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki – minden bank kapott pénzbüntetést, a két legnagyobb bírság 14,8 és 14 millió forintra rúgott -, és 2016. június 30-ig kötelezte az érintett hitelintézeteket a jogsértések kijavítására

Ajánlott videó

Olvasói sztorik