Pénzügy

Jól fog jönni a nyugdíjpénz – így férhet hozzá, amikor kell

persely(210x140)(1).jpg (kalapács, persely, )
persely(210x140)(1).jpg (kalapács, persely, )

Az önkéntes nyugdíjpénztárak a legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítási formát jelentik hazánkban. Egyre több megtakarítónál merülhet fel azonban több gyakorlati kérdés: mit kell tenni, ha nyugdíjba mentünk? Milyen formában lehet a nyugdíj-megtakarításhoz hozzáférni? Arról nem is beszélve, hogy lehetőség van-e a nyugdíjba vonulás után további adójóváírások érvényesítésére? Az alábbiakban minden kérdésére választ kaphat a Bankmonitor.hu segítségével.

Ha már nyugdíj előtt szükség van a pénzre

Az önkéntes nyugdíjpénztárból nyugdíj előtt kivett tőke rendkívül kedvezőtlenül adózik. A hozam ugyan adómentes, de ahhoz is csak 10 év várakozási idő után juthatunk hozzá. Mi történik, ha mondjuk a 16. év végén mégis fel kell vennünk az egész nyugdíjpénztári megtakarításunkat? 10 ezer forintos havi megtakarítással is fél millió forint hasznot könyvelhetünk el! Ha kíváncsi, hogy, kattintson!

És ha már elértük a nyugdíjat?

Aki nyugdíjba vonulásáig kitart önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása mellett, kifizetését háromféleképpen kérheti:

  • egy összegben,
  • járadék formájában vagy
  • a kettő keverékeként.

Ez utóbbi lehetőség azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonuláskor kivesszük a megtakarítások egy részét, a maradékot pedig járadék formájában kérjük. De ez még nem minden, hiszen a járadékszolgáltatás esetén is kétféle megoldás közül választhatsz:

  • Rögzített időtartamú járadékszolgáltatás: ekkor nekünk kell meghatározni, milyen hosszan szeretnénk kapni a járadékot. Ez a hossz nem lehet rövidebb 5 évnél.
  • Ütemezett pénzkivonás: a kifizetés hossza előre nincs meghatározva, a pénztártag ezt akár időszakosan fel is függesztheti.

Mit kell tennünk, ha elértük a nyugdíjkorhatárt?

A lépések pénztáranként némiképpen eltérnek, vannak azonban olyan fix pontok, amiket minden esetben el kell intézni:

  • a nyugdíjpénztárból való kifizetés igénylése,
  • a nyugdíjjogosultság igazolása,
  • a pénzmosási törvény szerinti beazonosítás.

A nyugdíjpénztárból való kifizetés igénylése talán a legegyszerűbb feladat. Ehhez ugyanis nem kell mást tenni, mint a pénztár honlapjáról letölteni, majd értelemszerűen kitölteni az igénybejelentő nyomtatványt. Ennek az aláírt eredeti példányát kell majd eljuttatni a nyugdíjpénztárhoz.

A nyugdíjjogosultság igazolásához a jogerős nyugdíjhatározat, vagy a jogerős nyugdíjelőleget megállapító végzés szükséges.

Érdekes kérdés, hogy vajon érdemes-e nyugdíj után is fizetni a tagdíjat. A választ itt találja!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik