persely(430x286)(1).jpg (kalapács, persely, )
Pénzügy

Jól fog jönni a nyugdíjpénz – így férhet hozzá, amikor kell

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 10:00

Korábban a témában:

Az önkéntes nyugdíjpénztárak a legnépszerűbb nyugdíjcélú megtakarítási formát jelentik hazánkban. Egyre több megtakarítónál merülhet fel azonban több gyakorlati kérdés: mit kell tenni, ha nyugdíjba mentünk? Milyen formában lehet a nyugdíj-megtakarításhoz hozzáférni? Arról nem is beszélve, hogy lehetőség van-e a nyugdíjba vonulás után további adójóváírások érvényesítésére? Az alábbiakban minden kérdésére választ kaphat a Bankmonitor.hu segítségével.

Ha már nyugdíj előtt szükség van a pénzre

Az önkéntes nyugdíjpénztárból nyugdíj előtt kivett tőke rendkívül kedvezőtlenül adózik. A hozam ugyan adómentes, de ahhoz is csak 10 év várakozási idő után juthatunk hozzá. Mi történik, ha mondjuk a 16. év végén mégis fel kell vennünk az egész nyugdíjpénztári megtakarításunkat? 10 ezer forintos havi megtakarítással is fél millió forint hasznot könyvelhetünk el! Ha kíváncsi, hogy, kattintson!

És ha már elértük a nyugdíjat?

Aki nyugdíjba vonulásáig kitart önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása mellett, kifizetését háromféleképpen kérheti:

  • egy összegben,
  • járadék formájában vagy
  • a kettő keverékeként.

Ez utóbbi lehetőség azt jelenti, hogy a nyugdíjba vonuláskor kivesszük a megtakarítások egy részét, a maradékot pedig járadék formájában kérjük. De ez még nem minden, hiszen a járadékszolgáltatás esetén is kétféle megoldás közül választhatsz:

  • Rögzített időtartamú járadékszolgáltatás: ekkor nekünk kell meghatározni, milyen hosszan szeretnénk kapni a járadékot. Ez a hossz nem lehet rövidebb 5 évnél.
  • Ütemezett pénzkivonás: a kifizetés hossza előre nincs meghatározva, a pénztártag ezt akár időszakosan fel is függesztheti.

Mit kell tennünk, ha elértük a nyugdíjkorhatárt?

A lépések pénztáranként némiképpen eltérnek, vannak azonban olyan fix pontok, amiket minden esetben el kell intézni:

  • a nyugdíjpénztárból való kifizetés igénylése,
  • a nyugdíjjogosultság igazolása,
  • a pénzmosási törvény szerinti beazonosítás.

A nyugdíjpénztárból való kifizetés igénylése talán a legegyszerűbb feladat. Ehhez ugyanis nem kell mást tenni, mint a pénztár honlapjáról letölteni, majd értelemszerűen kitölteni az igénybejelentő nyomtatványt. Ennek az aláírt eredeti példányát kell majd eljuttatni a nyugdíjpénztárhoz.

A nyugdíjjogosultság igazolásához a jogerős nyugdíjhatározat, vagy a jogerős nyugdíjelőleget megállapító végzés szükséges.

Érdekes kérdés, hogy vajon érdemes-e nyugdíj után is fizetni a tagdíjat. A választ itt találja!

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.