Map of European Union
Pénzügy

Beindulhat az uniós bankóprés, jöhet az ingyenpénz

24.hu
24.hu

2016. 03. 18. 13:22

Az Európai Központi Bank (EKB) tovább csökkentheti a kamatokat, ha nem lendül fel az eurózóna gazdasága, és extrém körülmények között akár azt is fontolóra veheti, hogy beindítja a bankóprést, és közvetlenül odaadja az ingyen pénzt az euróövezeti polgároknak - mondta az EKB vezető közgazdásza.
Korábban a témában:

A La Rebubblica című olasz lap pénteki számában megjelent interjúban Peter Praet kifejtette: a kamatszint még nem érte el az alsó határt, noha az EKB tisztában van vele, hogy a negatív kamatok milyen kedvezőtlenül hatnak a bankok nyereségességére.

Ha valamilyen megrázkódtatás következtében romlanának a kilátások, és a finanszírozási feltételek irányukban vagy méretükben nem lennének alkalmasak a gazdaság és az infláció élénkítésére, akkor a kamatcsökkentés még mindig ott van a fegyvertárunkban – mondta Praet.

Az EKB a múlt héten 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, 60 milliárdról 80 milliárd euróra bővítette kötvényvásárlási programját és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra módosította az EKB-nál elhelyezett egynapos kereskedelmi banki betétekre felszámított büntetőkamatot. A bank ezen kívül újabb hosszú távú refinanszírozási programokat jelentett be, és a vállalati kötvények egy bizonyos körére is kiterjesztette kötvényvásárlási programját.

Csak egy mondat kellett

A tőzsdéken először ugrásszerűen emelkedtek az árfolyamok. A hangulat azonban hamar megfordult, mikor a piacok Mario Draghi bankelnöknek azt a mondatát, hogy további kamatcsökkentésre már ne nagyon számítson senki, kezdték úgy értelmezni, hogy az EKB kifogyott a stimuláló eszközökből.

Peter Praet a monetáris enyhítésnek azt a szélsőséges formáját sem zárta ki, hogy az EKB egyszerűen pénzt nyomtat és a szociális rendszeren keresztül szétosztja az emberek között.

Igen, lehet pénz nyomtatni és szétosztani, ez a helikopterpénz. A lehetőség, legalábbis elméletben, fennáll – mondta, de hangsúlyozta: a kérdés az, hogy milyen esetben és mikor célszerű ehhez a valóban extrém eszközhöz folyamodni.

Az égből lehulló ingyen pénz, a helikopterpénz gondolatát Milton Friedman közgazdász vetette fel, mint olyan eszközt, amellyel a fogyasztást felpörgetve mozgásba lehet hozni a stagnáló és deflációval küzdő gazdaságokat. Ezt az EKB statútuma is megengedné, mert az csak a költségvetés finanszírozását tiltja.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.