Pénzügy

Pénteken akár felminősítés is jöhet

s-p(960x640).jpg (Array)
s-p(960x640).jpg (Array)
A magyar államadós-osztályzatot vizsgálja a Standard & Poor's. Az S&P idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások első értékelése.

A nemzetközi hitelminősítő március 18-ra tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát; ezután szeptember 16-án veszi ismét napirendre Magyarországot.

A Standard & Poor’s tavaly márciusban – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül – egy fokozattal a jelenlegi “BB plusz”-ra emelte a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait. Az akkori osztályzatjavítás nyomán került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Azóta a Standard & Poor’s, a Moody’s Investors Service és a Fitch Ratings egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó – az S&P és a Fitch “BB plusz”, a Moody’s “Ba1” – besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Moody’s és a Fitch ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar adósbesorolásokra.

Még az idén biztosan jobbra fordul

A londoni elemzői közösség valószínűsíti, hogy Magyarország az idén visszanyerheti befektetési ajánlású államadós-besorolásait.
A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó stábja e héten ismertetett új negyedéves térségi prognózisában megerősítette azt a véleményét, hogy az európai felzárkózó térségben a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a globális pénzügyi válság óta, és ez a magyar adósosztályzatok idei felminősítését eredményezheti.

A ház szerint a Fitch Ratings akár már a májusi felülvizsgálati időpontban visszaemelheti a magyar szuverén adósbesorolást a befektetési ajánlású sávba, és a Moody’s is hasonló döntést hozhat az általa júliusra kitűzött következő értékelési napon.

A Morgan Stanley londoni elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a Standard & Poor’s “kevésbé derűlátó alapállású”, és bár nem kizárt, hogy pénteken pozitívra javítja a magyar adósosztályzat kilátását, a felminősítéssel azonban valószínűleg vár 2017-ig.

Ha legalább

Amennyiben a Moody’s és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, az egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.

Moody’s

A Moody’s Investors Service három, a Fitch Ratings – az S&P-hez hasonlóan – két időpontot jelölt ki a magyar besorolások idei vizsgálatára.
A Moody’s első időpontja két hete volt, ám a cég akkor nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását, sem annak kilátását, így nem is jelentett be módosításokat.
A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.

Fitch Ratings

A Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.
Ahogy a Moody’s példája is jelzi, nem feltétlenül bizonyos, hogy ezeken a napokon a hitelminősítők módosítják is a magyar államadós-osztályzatokat, vagy az osztályzatokra érvényes kilátást.

Csak rendben

A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján – hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik – a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy európai államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, az európai és az amerikai piaci zárások után jelentik be Londonban.
Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik