Pénzügy

Megszavazták a lakáslottót

lakástakarék (lakástakarék)
lakástakarék (lakástakarék)

Az Országgyűlés lehetővé tette nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) létrehozását, amely a kormány otthonteremtési programjának új, sorsolásos, illetve licit alapon működő eleme.

A képviselők 113 kormánypárti igen szavazattal, 46 ellenzéki nem vokssal, kivételes eljárásban fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal erről szóló, szerdán beterjesztett javaslatát.A parlament döntése szerint a nok-hoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt.

A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani.

A lakáslottóval kapcsolatban számos ellenzéki képviselő fejezte ki aggályát, akadt, aki a korrupciógyár újabb termékeként aposztrofálta a nok-ot, de ezeket a Fidesz mind lesöpörte.

Kósa: a nok a Fidesz otthonteremtési programjának harmadik pillére

A Fidesz otthonteremtési programjának harmadik pillérét jelentik a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) – mondta a nagyobbik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Kósa Lajos közölte, szeretnék, ha ezek a közösségek hosszú évekig lehetőséget nyújtanának az otthonteremtésre.

A politikus emlékeztetett arra, hogy az otthonteremtési program első két pillére a lakásáfa csökkentése és a családi otthonteremtési kedvezmény megteremtése volt.

Kósa Lajos kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy a jogszabályt kivételes eljárásban, egy nap alatt fogadta el a parlament, hogy az emberek minél hamarabb kalkulálhassanak ezzel a lehetősséggel.

Több sebből vérzik és aggályos

Míg néhány hónapja még a CSOK volt a népességfogyás megállítását és a lakásépítés fellendülését szolgáló csodafegyver, addig most már a nokban látja minden megoldás kulcsát a kormány. A Liberálisok szerint azonban a nok szabályozása ezer sebből vérzik, ill. nem is készült el a teljes szabályozás, így a nok egészen biztosan a CSOK sorsára jut: a mai szavazást számtalan módosítás és kiegészítés követi majd a Fidesztől már megszokott érthetetlenül gyors és kapkodó törvényalkotás miatt.
A Quaestor-botrány egy éves évfordulóján súlyosan aggályos egy olyan pénzpiaci törvényt elfogadni, amely mögött semmilyen biztosítás nincs, ily módon a befektetők pénzét az első naptól kockáztatják. Aggályos az is, hogy a közösség működtetése egyetlen szereplő kezébe kerülhet, így nem csak a korrupció gyanúja merül fel már a kezdeteknél, hanem súlyosan torzul a piacgazdaság is egy érdekkör monopolizálásával. Mivel a hazai építőipar jelentős százalékban már kormányközeli emberek kezében van, félő, hogy az egész törvényalkotás csak azt szolgálja, hogy a fideszes-érdekkörök tovább gyarapodjanak. A kormánynak jelenleg is vannak eszközei arra, hogy állami támogatásokat léptessen életbe új lakások vásárlásához, így érthetetlen, miért van szükség milliárdokért egy új, állami szereplő felépítésére, miközben elég lehetne a már meglévő takarékpénztári rendszer újragondolása, új állami ösztönzők beépítése – állítják a Liberálisok.

Ahogyan a CSOK-ról, úgy a nokról sem készült semmilyen hatástanulmány, háttérszámítás, így a súlyos szakmai és jogi aggályok mellett az előkészítetlenség és a piacra gyakorolt negatív hatása miatt sem támogatják a nemzeti otthonteremtési közösség létrehozását.

Lázár: bővültek az otthonteremtés lehetőségei

A nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere hárommillió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lázár János Kósához hasonlóan a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és az áfa-visszaigénylés lehetőségének kiegészítéseként hivatkozott a nokra, amit az építőipar és a családok támogatásával indokolt.

Leszögezte: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, minden törvényes és teljesen átlátható.
A tárcavezető a támogatás ütemezésének eszközeként beszélt a sorsolásról. Szavai szerint lehet valaki “a szerencse kezében”, de a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik