Pénzügy

A NOK a korrupciógyár újabb terméke az Együtt szerint

lakástakarék (lakástakarék)
lakástakarék (lakástakarék)

Szerdán benyújtotta a nemzeti otthonteremtési közösségek (NOK) létrehozásáról szóló törvénytervezetet a kormány, amit csütörtökön sürgősséggel el is fogadnak. Ne legyenek kétségeink. Rogán megmondta előre pár hete: robog tovább a mutyigyár, kell a pénz… – írta blogbejegyzésében az Együtt gazdaságpolitikusa, Pápa Levente.

Aztán kiemeli, milyen szabályokat sikerült létrehozni, és egyben jól elrejteni a törvénytervezetben, íme:

  • 33. § (1) A közösséggel szerződéses viszonyban álló tagot az általa az adott megtakarítási évben teljesített befizetéséhez igazodó mértékben állami támogatás illeti meg, ha a közösség vagyonát kezelő szervező e törvény rendelkezései alapján megbízható szervezőnek minősül.
  • 1. § (3). megbízható szervező: az a szervező, amely
    a) a Hatóságtól kapott szervezői engedély kiadását követően nyilvános kiválasztás keretében legalább ezer lakóingatlan adásvételében közreműködött, és a Hatóságtól kapott engedély kiadását követő két évben a Hatóság felé történő adatszolgáltatás – Kormányrendeletben rögzített – szabályainak eleget tett, vagy
    b) amely a szervezői engedélyét a Hatóságtól a 10. § (4) bekezdésben foglaltak alapján kapta meg.
  • 10. § (4) Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a Hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként a zártkörűen működő részvénytársaságot, és adja ki a szervezői engedélyt, ha
    a) a zártkörűen működő részvénytársaság a szervezőként való elismerésre irányuló engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és
    b) a zártkörűen működő részvénytársaság a szervezőként való elismerésre irányuló engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóság felé.

Magyarán szerinte a megalakulást követő 2 évben csak az a cég jogosult állami kedvezmény igénybevételére, amelyik előzőleg épített vagy eladott 1000 darab lakást, és jelentett a fogyasztóvédelemnek. Ugye senki nem gondolja komolyan, hogy aki „csak” 562 lakást értékesített, vagy éppen „csak” 354 lakást épített, az nem lehetne „megbízható szervező”? – teszi fel a költői kérdést. Egyvalamit jelez szerinte, hogy hány lakásnál húzzuk meg a határt: az, hogy csak néhány cég feleljen meg az „1000 lakásos szabálynak”.

Hozzáteszi: nyilván azok a cégek, amelyek nem kapnak majd állami támogatást, versenyképtelenek lesznek a piacon. Milyen ügyfél menne hozzájuk?

Hátrányba kerülnek a lakástakarékok is

Rogán Antal egyébként azt nyilatkozta csütörtökön, hogy maradnak a lakástakarékok. De azt már nem emelte ki, hogy a ma működő lakástakarék-pénztárak (LTP) is versenyhátrányba kerülnek, mert mint Pápa írja, a mostani NOK-ok négyszer annyi állami támogatást fognak kapni, mint az LTP-k. Ugyanis a befizetések 30 százalékáig jár állami támogatás, csak az LTP esetében ez maximum havi 6000 forint, a NOK esetében meg havi maximum 25 000 forint. Szóval ezek szerint mindenki versenyhátrányba fog kerülni, kivétel a feltételeknek megfelelően átalakítható, már működő cégek.

De milyen cégekről beszélünk? Fogadást ajánl, hogy ezeknek a feltételeknek megint összesen 1-2 már működő cég fog megfelelni! (Az MSZP-nek konkrét tippje is van.) Hol van itt a tisztességes piaci verseny, az egyenlő feltételek? – forszírozta tovább Pápa. Szerinte egy új piacot hoznak létre, 1-2-3 privilegizált szereplővel, milliárdos éves nyereséggel. Így működik a Fidesz gazdaságpolitikája a gyakorlatban: államkapitalizmus, ami az államnak kedves embereknek nyújt durva piaci kizárólagosságot és persze milliárdokat, kizárva mindenki mást. Az, hogy valaki jól teljesít, vagy sem, az nem számít. Csak a kapcsolat – tette hozzá.

Amit még kiemelt: a felügyelő és engedélyező hatóság Matolcsy jegybankja. A benyújtó Rogán minisztériuma. Majd így kommentálta az egész tervet: minden törvényes, nem? Le van papírozva.
Ideje lenne már végre egy normális piacgazdaságot felépíteni. Ami egyik kormánynak sem sikerült eddig – jegyezte meg végül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik