Pénzügy

Robbant a krumpliárbomba

24.hu
24.hu

2016. 03. 11. 10:14

Korábban a témában:

2016 januárjában a mezőgazdasági termelői árak 4,8 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 10,5 százalékos emelkedésével függ össze, míg az élő állatok és állati termékek ára 4,7 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

2016 januárjában a 2015. januárihoz képest:

  • A gabonafélék ára 4,9 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a kukorica árának 16 százalékos növekedésével magyarázható, miközben a búza ára 8,9 százalékkal csökkent.
  • A gyümölcsök ára 23, a burgonyáé 54 százalékkal a nőtt.
  • Az élő állatok termelői árszintje 3,4, az állati termékeké 7,6 százalékkal alacsonyabb lett.
  • A vágósertés felvásárlási ára 2015. szeptember és december között 15 százalékkal csökkent (369-ről 313 forint/kilogrammra), majd ez a csökkenés megállt és 2016 januárjában 321 forint volt az ár kilogrammonként.

Megnéztük, hogy mi a helyzet a krumpli fogyasztói árával. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint míg tavaly 98-128 forint volt a budapesti piacokon egy kiló burgonya, addig most 168-198 forint között vásárolhatunk, ami 31 és 100 százalék között áremelkedést jelez. Vagyis a termelői árak növekedése begyűrűzött a fogyasztói árakba is.

A Népszabadság korábbi cikke szerint azonban a mostani áraknak nem csak a tavalyi aszályos nyár tett be, ami miatt erősen megcsappant a termés mennyisége. Egyéb hatások is közrejátszottak, nevezetesen a fehéredés. Mármint nem a burgonya fehéredett, hanem a gazdaság, azáltal hogy az EKÁER bevezetése miatt már elég kockázatos feketén behozni az adózatlan olcsó lengyel és német árut. És az is közre játszhatott, hogy pontosan a feketézés miatt tavaly sokan felhagytak a termesztéssel, nem bírván a versenyt az adócsalókkal.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.