Pénzügy

Eltorzítják a munkaerőpiaci és szegénységi statisztikákat

GazdaságTV
GazdaságTV

2016. 03. 11. 10:13

Hibás a módszertan, vagy ha nem is hibás, akkor az előző évek adataihoz képest torz képet kapunk a friss munkaerő-piaci és a szegénységgel kapcsolatos statisztikákban – ezt mondja Mellár Tamás, aki 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt. A munkaerőpiaci számokat a közmunkások és a külföldön munkát vállaló magyarok arányaival torzítják.
Korábban a témában:

A szakember elmondta, hogy mindkét statisztika esetében a kulcs a módszertan. A munkaügyi statisztikák egy része stabil, ez az alkalmazottakra vonatkozik. Ugyanakkor a többi statisztikát felmérések alapján végzik, különféle háztartások megkérdezésével. A közmunka és a külföldön munkát vállaló magyarok a nem számítanak álláskeresőnek, így módszertani torzítás történik, mikor azt látjuk, hogy jelentősen csökkent a munkanélküliek száma Magyarországon. Mellár szerint ráadásul a közmunkások nem termelik, hanem felélik a GDP-t – állítja Mellár Tamás, aki jelenleg a Pécsi Tudományegyetem tanára. Ha a számokat e két tényezőtől megtisztítva értelmezzük, akkor nagyjából a válság előtti szinteken lennének a mutatók, lényegi foglalkoztatás bővülést nem látunk.

A szegénységi statisztikákat több tényező miatt is nehéz mérni, a korábban mért 3 millió körüli szegényből egyszerre körülbelül 1,8 millió szegény lett. A közgazdász szerint világossá kellene tennie a hivatalnak, hogy milyen kritériumok szerint számolja a szegénységet, és gondoskodni kellett volna arról, hogy összehasonlító adatbázis legyen. Az új módszertannal át lehetne számítani a korábbi évek számait, és csak ekkor kapnánk valós képet. Így azonban a mostani állapot félrevezető lehet és Mellár szerint ez nem fair, nem korrekt eljárás. Mellár nem vitatja el a KSH-tól, hogy más módszertant alkalmazzon, de a hivatalnak kellene gondoskodnia arról, hogy valós összehasonlításokat lehessen alkalmazni.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C), Secretary of Defense James Mattis (L) and US Navy Captain Richard McCormack (R) attend an operations briefing at the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircraft carrier in Newport News, Virginia, March 2, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.