Pénzügy

Orbán matekja nem jön be a nyugdíjasok kétharmadának

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 03. 10. 14:23

Elutasító választ kaptak a kormányfőnek írt levelükre, de nem adják fel, sőt.

A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége háromszor írt a nyugdíjemelésről, az ellátás reálértékének megőrzéséről a miniszterelnöknek. A szövetség elnöke elmondta, a kormányfőtől azt kérték, ne egységes 1,6 százalékos legyen a nyugdíjemelés, hanem az országos átlagnyugdíjra jutó emelést kapja meg mindenki forintosítva, függetlenül járandóságától – írja a sonline.hu.

Stikel János közölte, utolsó levelükre kaptak választ, elutasítót. A család-és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár nem értett egyet a nyugdíjasok javaslatával. Fűrész Tünde arra hivatkozott, hogy az ellátás összege arányos az aktív évek alatt befizetett összeggel, a rendszer egy ilyen szociális korrekciót nem bírna el. A statisztikai hivatal adataira hivatkozva cáfolta, hogy a nyugdíjak nem őrzik meg reálértéküket, hiszen öt év alatt 8,4 százalékos volt az emelkedés.

A somogyi nyugdíjasok azonban továbbra is úgy látják, ez nem cáfolja őket. Az öregségi nyugdíjak kétharmadánál csökkent a reálérték, folyamatosan romlik az idősek életnívója, amin a százalékos „egyenemelés” nem változtat. Nem fogadják el Fűrész válaszát és vitatják az általa citált statisztikákat. Azok szerintük torz képet mutatnak, hiszen a KSH-nál nem szerepelnek a gyógyszerárak változásai, és az, hogy a fával, szénnel fűtőknél elmaradt a rezsicsökkentés, noha az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők döntő hányada ezeket használja.

Az átlaginflációval számolt átlagemelés a nyugdíjasok kétharmadánál reálérték-csökkenést hoz.

A megyében élők átlagnyugdíja tízezer forinttal marad el az országostól, a somogyi nyugdíjasok hetven százaléka még ennél is 20-40 ezer forinttal kevesebbet kap. Ezért újra a kormányfőhöz fordulnak. Arra kérik, vizsgálják felül, elemezzék az átlag alatti nyugdíjasok életszínvonalának alakulását. Már csak azért is, mert ha igaz, hogy az ország jobban teljesít, s emiatt nőnek a reálbérek, akkor a nyugdíj miért csak inflációkövető, ami ugye azt jelenti, hogy befagyasztották – mondta Stikel János elnök, aki szerint a szervezet tagjai közül sokan javasolták, hogy indítsanak országos aláírásgyűjtést az ügyben.

 

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.