Pénzügy

Matolcsy: hatalmas fordulat előtt állunk

Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

Szavai szerint 2010 óta az ország sikeres gazdaságpolitikai fordulatot és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, majd 2013-tól monetáris fordulatot vitt véghez. Ezek eredményeként Magyarország a tartós gazdasági növekedési pályára állt.

Matolcsy György fontos eredményként méltatta, hogy a jegybanki programok segítségével jelentősen csökkent az államadósságon belül a külfölddel szembeni kitettség, és a devizaadósság aránya is mérséklődött.

Az MNB elnöke kiemelte: a következő időszakban megvalósítható lesz az ország felzárkózása, ehhez javítani kell az ország versenyképességét, annak részeként az állam versenyképességét is, miközben az erőforrások minőségi felhasználására is figyelmet kell fordítani.

Ezzel szemben a valóság

Magyarország nemhogy versenyképességi fordulat előtt áll, hanem az utóbbi öt évben jobban leszakadt az országok versenyképességi rangsorában. Erről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik