Pénzügy

Ferenc pápa költségcsökkentést rendelt el

ferenc-papa(1)(430x286)(1).jpg (ferenc pápa)
ferenc-papa(1)(430x286)(1).jpg (ferenc pápa)
Az átláthatóságot és a visszaélések elkerülését szolgálja a kanonizációs eljárások költségeit szabályozó pápai reform, amelyek hatályba lépését a Vatikán csütörtökön jelentette be.

Az új szabályok kimondják, hogy az eljárások szentszéki fázisának költségeit a szentté avatási kongregáció állja. Ugyanakkor a kongregáció feladata, hogy felügyelje, hogy az egyéb “honoráriumok és költségek mérsékeltek” maradjanak, és az anyagi terhek ne akadályozzák meg az eljárások zajlását.

Az eljárásokat a Vatikánban működő szentté avatási kongregáció folytatja le. Az eljárás több évig vagy akár több évtizedig eltarthat, és költségekkel jár a boldoggá vagy szentté avatás ünnepélyes szertartása is.

A boldoggá és szentté avatási eljárások pénzügyi visszáságairól többek között Emiliano Fittipaldi és Gianluigi Nuzzi olasz újságírók írtak a tavaly októberben megjelent könyveikben, amelyek miatt jelenleg vatikáni büntetőjogi per folyik ellenük. Fittipaldi a Fukarság (Avarizia) című könyvében azt írta: a pápának “tudnia kell,  fizetni kell ahhoz, hogy valakiből boldog vagy szent legyen”.

Nuzzi adatai szerint a vatikáni posztulátorok irodáiba “jelentős készpénz” érkezik, könyvelés nélkül. A Catholic News Service, az amerikai katolikus püspöki konferencia hírügynökségének számításai szerint egy kanonizációs eljárás akár 250 ezer dollárba is kerülhet.

Ferenc pápa pápaságának első három éve alatt az egyházfő mintegy negyven személyt avatott boldoggá és huszonhatot szentté.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik