Pénzügy

Buda-Cash-ügy – meghosszabbították az előzetes letartóztatást

A Fővárosi Törvényszék 2016. március 9-én két hónappal meghosszabbította V. P. és T. P. Á. előzetes letartóztatását. Az eljárás jelenleg ügyészi szakban van, a nyomozó hatóság befejezte a nyomozást és az iratokat a vádemeléshez szükséges további intézkedések céljából megküldte a Fővárosi Főügyészségnek.

A bíróság döntésének indokolása során hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárás feladata a közérdekre is figyelemmel a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyek felelősségének tisztázása és a jogszabályoknak megfelelő eljárást követően a döntés meghozatala. Ennek érdekében feltétlenül szükséges a gyanúsítottak folyamatos jelenléte az eljárás során. A bíróság elfogadta az ügyészség álláspontját azzal kapcsolatban, hogy a gyanú szerinti cselekmény egy megközelítőleg 10 éven át tartó időszakot fog át, amelynek során a gyanúsítottak folyamatosan megtévesztő, másokat tévedésbe ejtő magatartást tanúsítottak. Erre tekintettel az eljárás során a jelenlétük nem tűnik önkéntes jogkövetéssel biztosíthatónak, így a bíróság jelenleg enyhébb kényszerintézkedés alkalmazására nem látott lehetőséget.

Az Európai Emberi Jogi Bíróság gyakorlatát is szem előtt tartva a Fővárosi Törvényszék arra az álláspontra helyezkedett, hogy az előzetes letartóztatás alkalmazásához fűződő közérdeket – az ártatlanság vélelme ellenére – a terheltek esetében jelenleg nagyobb súllyal kell értékelni, mint az egyéni szabadság tiszteletben tartását előíró szabályt.

A bíróság határozatát az ügyész, a gyanúsítottak és védőik is tudomásul vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik