Pénzügy

A BÉT igazgatósága elfogadta az új, ötéves stratégiát

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) igazgatósága elfogadta a társaság ötéves, 2016-2020-ra vonatkozó stratégiáját. Ennek célja egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program megvalósítása, amelynek eredményeként a tőzsde hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez és versenyképessége javításához közép- és hosszú távon – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a BÉT igazgatóságának elnöke szerdán, Budapesten sajtótájékoztatón.

Az elnök kiemelte: a stratégia megvalósítását a BÉT a kormány támogatásával kívánja végrehajtani, így tárgyalásokat kezdeményezett a nemzeti tőzsde fejlesztésének lehetőségeiről.
Rámutatott: a tőkepiac fejlesztésének megkezdése napjainkban rendkívül aktuális, mivel várhatóan már 2020 előtt jelentősen csökkennek az uniós források, a kormány nullszaldós költségvetés megvalósítására törekszik, és a jegybank is visszavonul a vállalati hitelezés támogatásától. A cégeknek tehát fel kell készülniük arra az időszakra, amikor nem támogatott hitelekre, vagy uniós pályázatokra alapozzák majd a növekedésüket, hanem a piaci forrásokra – mondta Nagy Márton.

Hozzátette: most a BÉT kapitalizációja a magyar GDP 18 százalékát éri el, ezt az arányt 30 százalékra akarják növelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik