Pénzügy

Az MNB-ügy a kormánynak is roppant kínos lehet

orbán viktor-matolcsy györgy (orbán viktor, matolcsy györgy, )
orbán viktor-matolcsy györgy (orbán viktor, matolcsy györgy, )

Mint ismert, a parlament kedden kivételes eljárásban korlátozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tulajdonában álló gazdasági társaságok és alapítványok adatainak megismerhetőségét. Annak ellenére, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának hétfő esti ülésén az ellenzéki képviselők mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is alaptörvény-ellenességet vetett fel az előterjesztéssel kapcsolatban. De a vihar azóta sem ült el.

Egyre nyilvánvalóbbnak tűnik, hogy kínos a kormánynak a jegybanktörvény körüli huzavona – írta a Magyar Nemzet arra hivatkozva, hogy mind több miniszter tér ki az újságírók kérdései elől. Megemlítik pl. hogy csütörtökön az ATV riportere arról kérdezte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy szerinte közpénz-e az MNB alapítványainak pénze, vagy sem. Varga arra hivatkozott, hogy neki, mint gazdasági tárcavezetőnek kétszeres óvatossággal kell ebben a kérdésben megnyilatkoznia, ezért aztán nem is mondott semmit erre a kérdésre, ahogy arra sem, hogy egyeztettek-e vele a törvénymódosítás kapcsán.

Arra is emlékzetetnek, amit csütörtökön a Népszabadság írt, miszerint az MNB elnöke, Matolcsy György maga kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a jegybanktörvény módosítására, és hogy Orbán Viktor ettől először „nem volt túlságosan boldog”. Valamint hogy a miniszterelnök határozott arról: a titkosításokat célzó javaslatot képviselői indítvány formájában terjesszék a parlament elé, hogy az „minél távolabb legyen a kormánytól”. A jegybankelnök pedig állítólag azon nyugtalankodott, hogy kinyílnak az MNB sokmilliárdos ingatlanvásárlásainak üzleti dossziéi, például az Eiffel Palace és a Lónyay–Hatvany-villa megvételének részleteiről.

Beidézték még Lázár János szavait is, aki azt mondta csütörtökön a kormányinfón az üggyel kapcsolatban, hogy ami nem magánpénz, az közpénz. Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Kövér László is, mondván, hogy az MNB alapítványai közpénzt kezelnek.

Az mno megkérdezte egyébként az MNB-t, hogy a törvénymódosítás előtt egyeztettek-e a javaslatot jegyző képviselőkkel, illetve hogy a független jegybank mit gondolt a módosításról, de választ nem kaptak. A lap azt is megtudta, hogy bár az Európai Központi Bank (EKB) véleményét ki kellett volna kérni a változtatásról, ez nem történt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik