Pénzügy

Lassult az új lakások áremelkedése

epitoipar(210x140).jpg (Array)
epitoipar(210x140).jpg (Array)

Bár az új lakások drágulása lassult februárban, jelentősek az országrészek szerinti eltérések, Budapesten például 6 százalékkal nőttek az átlagárak január végéhez képest, míg Szombathelyen 32 százalékkal csökkentek – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A legnépszerűbb méretű használt és új lakások is drágultak, ám a használtaknál nagyobb mértékű volt az emelkedés – derül ki a szakportál friss elemzéséből, amely közel 30 ezer hirdetés alapján vizsgálta az új és használt lakások, köztük a panellakások árának alakulását, valamint a telekárakat.

A 60-150 négyzetméteres új lakások drágulása lassult, a február végi országos átlagár 35 millió forint volt, ami mindössze 0,5 százalékkal haladta meg a januári végi szintet. Budapesten azonban 6 százalékkal 47 millió forintra nőtt az szóban forgó új lakások ára.

A szakértő szerint az év hátralevő időszakában nem várható ugyanilyen ütemű áremelkedés. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a kereslet márciustól májusig még tovább élénkülhet, ráadásul ősz elején is növekedni szokott az aktivitás. Az új lakások kínálata várhatóan az idei év végén és jövőre bővülhet jelentősen, ami közvetve a többi szegmens áraira is hatással lehet. Összességében Balogh László szerint a kínálat bővülhet a piacon, és ezzel párhuzamosan mérsékelt áremelkedésre lehet számítani az idén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik