Pénzügy

CSOK: vigyázzon, hol igényli, különben alaposan mellényúlhat!

A 10+10 milliós CSOK támogatás jelentősen megkönnyíti a lakásvásárlást. Míg a kedvezményes kamatozású hitelt gyakorlatilag mindegy, hogy hol vesszük fel, addig óriási különbség van abban, hogy melyik banknál helyettesíti a támogatás összege a kötelezően előírt önerőt. A Bankmonitor.hu azt is kiszámolta, hol mennyi pénzre van szüksége egy 20 milliós lakás megvásárlásához!

Szinte mindegy, hogy hol veszi fel a 10 milliós CSOK-hitelt – nem itt van a különbség

Az új lakás vásárlása vagy építése esetén igényelhető kedvezményes kamatozású CSOK-hitel a legolcsóbb lakáshitel-ajánlat a piacon. Az adós által fizetendő kamat a futamidő alatt végig fix, évi 3%. A felvehető hitel maximális összege pedig 10 millió forint.

A bankok ajánlatait összehasonlítva azt látjuk, hogy törlesztőrészletnél és teljes visszafizetésnél gyakorlatilag nincs közöttük különbség. Az apró THM-eltérést pedig rendszerint az egyes kezdeti költségekre (mint például az értékbecslési díjra vagy a folyósítási jutalékra) vonatkozó akciók magyarázzák.

bankmonitorcsok
Bár az árazásnál nincs komoly eltérés az ajánlatok között, mégsem mindegy, hogy melyik banknál igényeljük a CSOK-ot. Míg ugyanis egyik banknál akár készpénzes önerő nélkül is megvalósíthatjuk a vásárlást, addig máshol több millióra lesz szükségünk.

Kinél és mikor számít önerőnek a CSOK-támogatás?

Nem egységes ugyanis a bankok gyakorlata abban, hogy a vissza nem térítendő állami támogatás helyettesíti-e az önerőt vagy sem. Az MNB álláspontja szerint a CSOK alapvetően önerő, de a bank kockázati megítélése alapján előírhat készpénzes önerőt is.

Így előfordulhat olyan faramuci helyzet is, hogy ugyan a 10+10 CSOK fedezi a kinézett ingatlan vételárát (pl. új építésű 60nm-es új építésű lakás egy vidéki kisvárosban… nagyvárosban szinte kizárt), azonban a szükséges 10-30% önerő hiányában mégsem vehetjük meg az ingatlant.

Amennyiben az igénylő jogosult a 10+10 CSOK-ra, úgy egy 20 milliós ingatlan megvásárlásához banktól függően akár készpénzes önerő nélkül is belevághat, míg „legrosszabb” esetben 4 millió forint saját erő felhasználása az elvárás.

bankmonitorcsok_1

A portál konkrét példát is hoz arra, mekkora önerő szükséges egy 20 millió forintos ingatlan megvásárlásához a különböző bankoknál:

bankmonitorcsok_2

Ha tudni szeretné, ön mennyi otthonteremtési támogatást kaphat, kattintson!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik