Pénzügy

Sürgős teendőjük van az astrás károsultaknak

Az Astra Biztosító hazai nem kgfb-károsultjai a román biztosítási garanciaalap (FGA) honlapján elérhető magyar nyomtatványokat kitöltve adhatják be kárbejelentésüket, illetve egyéb (pl. díj-visszatérítési) igényüket a román garanciaalaphoz. Fontos, hogy a kérelmeknek legkésőbb március 3-ig be kell érkezniük az FGA-hoz - figyelmezetett közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. biztosítóval (Astra Biztosító) szembeni nem kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) jellegű – például casco, lakás- vagy utasbiztosítási szerződés alapján fennálló – kárigényeket, illetve bármely szerződés esetén a szerződők által befizetett, de meg nem szolgált biztosítási díjakat – ideértve a kgfb szerződéseket is – a román biztosítási garanciaalap (FGA) téríti meg.

Mint ismeretes, a román pénzügyi felügyelet (ASF) legutóbbi tájékoztatásában közölte a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), hogy a kárbejelentéseket és a kárrendezést megindító, valamint a kárkifizetési kérelmet magyar nyelven – kizárólag írásban – úgy kell benyújtani a román garanciaalaphoz, hogy az március 3-ig meg is érkezzen.
A közelgő határidőre tekintettel érdemes ismételten felhívni az Astra biztosító hazai ügyfeleinek figyelmét, hogy az eddig elmulasztott nem kgfb kár- vagy egyéb, pl. díj-visszatérítési igénybejelentésüket mielőbb tegyék meg. Az Astra Biztosító magyarországi fióktelepének vagy esetleg az FGA-nak korábban már beadott kárbejelentéseket is javasolja az MNB ismételten megküldeni.
A magyarországi nem kgfb-s károsultaknak, illetve a meg nem szolgált biztosítási díjat visszaigénylőknek a román jogszabályok alapján még egy további írásos – de magyarul is kitölthető – kárkifizetési kérelmet is be kell adniuk az FGA-hoz. Célszerű ezeket is – akár a többi dokumentummal együtt – úgy elküldeni, hogy március 3-ig megérkezzenek a címzetthez.
Az FGA-nál tehát többféle kérelmet kell kitölteni, ezek, s az elküldésükkel kapcsolatos tudnivalók a román garanciaalap honlapján, illetve ügyfélszolgálatán érhetők el (a nyomtatványok elérési helyére lsd. melléklet is).

A kgfb-károk intézését, kifizetését a múlt év őszén született törvényi szabályozás nyomán jelenleg is végzi a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Javasolt, hogy az eddig még nem jelentkező károsultak késlekedés nélkül itt jelentsék be kgfb-kárukat. Ezzel párhuzamosan célszerű, hogy az esetleg még mindig Astra kgfb-szerződéssel rendelkező ügyfelek minél hamarabb szerződjenek át egy másik biztosítóhoz.

Az MNB – amely nem felügyeli az Astra Biztosítót – az érintett magyarországi fogyasztók védelme érdekében nyújt honlapján folyamatos tájékoztatást a román Astra Biztosító károsultjainak, ügyfeleinek kártérítésére vonatkozóan. A biztosítási szerződésekkel kapcsolatos teendőkről és szabályokról a MABISZ honlapján találhatóak naprakész információk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik